Poznaj receptury na wartościowe smakołyki



Pełnoziarniste gofry

Składniki:

• 160 g mąki pszennej pełnoziarnistej
• 180 g mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1,5 łyżeczki sody do pieczenia
• 1/4 łyżeczki soli
• 1 łyżeczka cynamonu
• 500 ml mleka 2%
• 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
• 3 jaja
• 2 łyżki miodu
• 60 ml oleju rzepakowego
• 2 łyżki masła
• owoce sezonowe
• listki świeżej mięty

Sposób przygotowania:

Suche składniki mieszamy ze sobą. Tak samo postępujemy w przypadku składników mokrych (masło rozpuszczamy i studzimy). Łączymy całość i mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera do momenty, gdy składniki się ładnie połączą. Masę odstawiamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie rozgrzewamy gofrownicę ustawiając ją na najwyższą temperaturę.
Ciasto wylewamy za pomocą chochelki na rozgrzany blat gofrownicy.
Smażymy ok. 2- 3 minut. Podajemy z ulubionymi owocami, roztopioną czekoladą i miętą.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Komentarze użytkowników

Powrót do listy przepisów
Partnerzy Przyjaznej Słodyczy
Ogólnopolski program, który znasz z
wppiekarniacukiernictwo-i-piekarstwobake-and-sweer
akademia-mistrzaprzeglad-piekarski-i-cukierniczyupicg
mistrz-branzyakademia-mistrzaupicg
oliviajoyviva
shapezwierciadloparty