Słodkie pytania i przyjazne odpowiedzi

Arbuz, czarna i czerwona porzeczka, jagoda i borówka amerykańska

Moje ulubione sezonowe owoce to arbuzy, czarne i czerwone porzeczki, borówki amerykańskie oraz jagody. Ja i moja rodzina objadamy się nimi latem. Jakie wartości odżywcze mają te owoce?

Komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Odpowiedzi

  1. [Ekspert] Arbuz, czarna i czerwona porzeczka, jagoda i borówka amerykańska

    Data: 22.09.2014 :   Autor: Alicja.Drzewiecka -

    Odpowiedz

    Każdy z podanych owoców jest doskonałym źródłem witamin. Zwłaszcza w sezonie warto po nie sięgnąć.

    Borówka amerykańska

    Jest najbogatszym, naturalnym źródłem przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia się organizmu, wspomagają walkę z chorobą nowotworową. Owoce te pomagają nam obniżyć poziom złego cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom dobrego (HDL).

    Borówka zawiera: selen, cynk, miedź i mangan oraz witaminy C, A, B, PP, błonnik.

    Oprócz tego borówka amerykańska ma fitoestrogeny, czyli hormony roślinne oraz kwasy antynowotworowe– foliowy i egalowy.

    Wpływa na na polepszenie widzenia nocą.

    Czerwona porzeczka

    Zawierają dużą ilość pektyn, co m.in. skutecznie spowalnia wchłanianie cukrów. Jest to istotne dla chorych na cukrzycę. Ponadto zalecane są w reumatyzmie, zaparciach, kolkach, dolegliwościach serca i zapobieganiu tworzenia się kamieni żółciowych.

    Porzeczki czerwone mają właściwości przeczyszczające, przeciwgorączkowe i przeciwnowotworowe.

    Zawarta w nich witamina C pobudza skórę do produkcji kolagenu, hamuje pękanie naczynek i wysuszanie skóry, tym samym opóźniając proces starzenia.

    Arbuz

    Mimo, że w 92 % składa się z wody arbuz zawiera całą masę przeciwutleniaczy, takich jak beta- karoten, likopen, luteinę, zeaksantynę i kryptoksantynę. Dzięki antyoksydantom opuźniamy proces starzenia organizmu i chronimy się przed rozwojemy chorób nowotworowych.

    Arbuz działa moczopędnie dlatego jest często polecany przy chorobach nerek i układu moczowego..

    W owocu tym znajdziemy również składniki, które wspomoagają układ krązenia, obniżają ciśnienie tętnicze i poziom trójglicerydów. Pomagają również wydalić z organizmu niebezpieczne związki zbierające się w nasyzch mięśniach podczas intensywnego wysiłku fizycznego.

    Arbuz działa korzystnie na układ pokarmowy, polepsza przemianę materii a do tego jest mało kaloryczny i zawiera błonnik, więc polecam go osobom chcącym zgubić nadmiar kilogramów.

    Arbuz zawiera witaminę A i C, Potas, Magnez i Cytrulinę

    Czarna porzeczka

    W 100 g owoców znajduje się średnio 7,9 g błonnika i 100-300 mg witaminy C. Są również źródłem witaminy B1, B2, B6, PP, K, prowitaminy A, biotyny, kwasu foliowego oraz soli mineralnych:sodu, wapnia, potasu, żelaza, związków siarki i magnezu. Dostarczają również rzadkich mikroelementów m.in.jodu, chloru, kobaltu, cynku, miedzi, boru, molibdenu i manganu.

    Ze względu na bakteriobójcze właściwości hamują rozwój bakterii, grzybów i wirusów. Owoce lub sok z czarnej porzeczki świetnie sprawdzi się gdy boli nas gardło, albo łapie przeziębienie. Owoce czarnej porzeczki pomagają w leczeniu miażdżycy, stanów zapalnych nerek i chorobach wątroby. Korzystnie wpływają na oczyszczenie organizmu z toksyn i dolegliwości żołądkowe. Pomogą nam również przy miogrenie lub braku apetytu.

    Jagody

    Zawierają witaminy A, B1 i C, a także pierwiastki cynk, miedź i selen
    Jagody wspomagają nasz układ krwionośny biorąc udział w tworzeniu nowych krwinek i udrożniając żyły
    Zalecane są dla kobiet w ciąży, gdyż zawierają kwas foliowy, który wspomaga prawidłowy rozwój płodu.
    Jagody zawierają garbniki, które mają właściwości bakteriobójcze
    Wspomagają nasz organizm w profilaktyce chorób nowotworowych, wypierają z naszego organizmu zły cholesterol i przyczyniają się do powstawania dobrego,
    Zalecane są przy zaparaciach, gdyż posiadają sporo ilość błonnika, co sprawia, że jagody są wskazane również podczas odchudzania.

  2. Data: 08.07.2016 :   Autor: King

    Odpowiedz

    I was struck by the hontsey of your posting

Powrót do listy pytań
Partnerzy Przyjaznej Słodyczy
Ogólnopolski program, który znasz z
wppiekarniacukiernictwo-i-piekarstwobake-and-sweer
akademia-mistrzaprzeglad-piekarski-i-cukierniczyupicg
mistrz-branzyakademia-mistrzaupicg
oliviajoyviva
shapezwierciadloparty