Poznaj receptury na wartościowe smakołyki



Babka drożdżowa

Składniki:

ok. 900 g mąki pszennej
60 g świeżych drożdży
250 ml. mleka
200 g margaryny nieutwardzonej
200 g cukru
300 g rodzynek
1 jajko
5-6 żółtek
20 ml. rumu
odrobina soli
do dekoracji orzechy włoskie i migdały

Wykonanie:

Namoczyć rodzynki. Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać odrobinę cukru oraz tyle mąki, żeby „rozczyn” osiągnął konsystencję gęstej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy rozczyn wyrośnie dodajemy kolejno cukier, jajko, żółtka, sól i pozostałą ilość mąki. Ciasto wyrabiamy. Gdy połączą się wszystkie składniki dodajemy w końcowej fazie mieszania letnią margarynę oraz rum. Ciasto dobrze wyrobione jest plastyczne i nie klei się do rąk. Na sam koniec dodajemy do ciasta odcedzone rodzynki i bardzo ostrożnie zagniatamy. Odstawiay na około 15 minut. Uformowane kawałki ciasta wkładamy do posmarowanych tłuszczem i lekko obsypanych mąką okrągłych forem z kominkiem. Po wyrośnięciu nasze babki wkładamy do rozgrzanego do 180-190 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 30 – 35 minut. Dekorujemy lukrem i obsypujemy drobno pokrojoną skórką pomarańczową w cukrze oraz drobno pokrojonymi orzeszkami włoskimi i migdałami wcześniej zrumienionymi w piekarniku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Komentarze użytkowników

Powrót do listy przepisów
Partnerzy Przyjaznej Słodyczy
Ogólnopolski program, który znasz z
wppiekarniacukiernictwo-i-piekarstwobake-and-sweer
akademia-mistrzaprzeglad-piekarski-i-cukierniczyupicg
mistrz-branzyakademia-mistrzaupicg
oliviajoyviva
shapezwierciadloparty