Poznaj receptury na wartościowe smakołyki



Babka orzechowa

Składniki:

• 250 g miękkiego masła
• 150 g brązowego cukru
• 50 g melasy
• 4 jaja
• 50 ml ekstraktu waniliowego
• 200 g mąki (pół na pół pszenna i pszenna pełnoziarnista)
• 200 g mielonych orzechów
• 3 łyżeczki proszku do pieczenia
• 50 g gorzkiej czekolady
• 1 łyżka drobno posiekanych orzechów
• fiołki

Sposób przygotowania:

Masło ubijamy na puszysta masę wraz z melasą i cukrem. Stopniowo dodajemy jaja. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenie, mielone orzechy i ekstrakt waniliowy. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i za pomoca łyżki dekorujemy zimne ciasto. Obsypujemy je orzechami i dekorujemy świezymi fiołkami.

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Komentarze użytkowników

Powrót do listy przepisów
Partnerzy Przyjaznej Słodyczy
Ogólnopolski program, który znasz z
wppiekarniacukiernictwo-i-piekarstwobake-and-sweer
akademia-mistrzaprzeglad-piekarski-i-cukierniczyupicg
mistrz-branzyakademia-mistrzaupicg
oliviajoyviva
shapezwierciadloparty