Warto wiedzieć...



C jak Czekolada

Data: 31.10.2011    Autor: Mr Bloom


Pamiętamy ją od zawsze, z lat swego dzieciństwa, kiedy jako małe dzieci smakowaliśmy ją po raz pierwszy.

Kiedyś tylko w postaci tabliczki czekolady, dziś – karierę robi cała czekoladowa rodzina, aromatycznych gorących napojów, lodów czekoladowych, deserów, tortów, ciasteczek oblewanych rozkoszną ciemną polewą, czy też całych zastępów batoników. Czekolada i kakao to jeden z ważniejszych i jeden z najbardziej popularnych
dodatków cukierniczych. Nic dziwnego, niezwykły smak czekolady cieszy się uznaniem łasuchów i smakoszy całego świata, na wszystkich kontynentach. Skąd pochodzi? Jak najlepiej wykorzystać ją w kuchni? Zapraszamy w czekoladową podróż.

Początek czekoladowej opowieści zaczyna się wśród owoców kakaowca, to właśnie z nasion tej fantastycznej rośliny wytwarza się czekoladę. Z maleńkich nasionek kakaowca produkuje się proszek, który znany jest powszechnie jako kakao, podstawowy składnik czekolady, który odpowiada za jej niezwykły smak, kolor i aromat.

Historia czekolady jest jak ona sama – niezwykła i intrygująca. Sięga czasów, kiedy tajemnicze plemiona Majów i Azteków dokonywały swych legendarnych odkryć,
również kulinarnych. Pierwotnie czekolada towarzyszyła im w postaci napoju kakaowego podczas obrzędów i świąt religijnych. W tamtejszych kręgach kulturowych ziarna kakaowca były niezwykle cenne, czego dowodem może być fakt, iż służyły one nawet jako środek płatniczy. Istotnym faktem jest, że przybyły one do Europy dzięki Krzysztofowi Kolumbowi. Powiedzieć zatem można, iż czekolada to, podobnie jak Ameryka, jedno z kolumbowych odkryć. Napój, warzony wedle przepisu azteckiego króla Montezumy, zdobył uznanie najpierw na dworze hiszpańskim, dalej rozprzestrzenił się wśród ludności, która próbowała tworzyć go według własnych receptur. W XVII wieku napój kakaowy upowszechnił się na innych dworach europejskich.

Obecnie istnieje na świecie niewiele miejsc, gdzie można spróbować oryginalnego napoju kakaowego. Jednymi z nielicznych jest Muzeum Czekolady w Birmingham w
Anglii oraz w Kolonii w Niemczech. Prosty pierwotnie czekoladowy napój zmienił się przez dziesięciolecia nie do poznania. Kolejni kulinarni mistrzowie tworzyli swoje własne czekoladowe wariacje. Efektem tego jest wprost imponujący katalog czekoladowych łakoci, wśród których każdy znajdzie z pewnością coś dla siebie.

Na smutki i smuteczki…

Już nasze babcie mawiały, że na skwaszoną minę dobrze jest zasmakować kilku kostek czekolady. Wielokroć patrzono na te porady z przymrużeniem oka. Czy słusznie?
Oczywiście nie, czekolada bowiem, jak dowodzą badania naukowe, faktycznie posiada właściwości poprawiające nastrój. Skąd się zatem bierze ta magiczna właściwość? To
fenylotalmina – substancja, którą nasz mózg produkuje w różnorodnych pozytywnych stanach emocjonalnych.

Przez niektórych czekolada nazywana jest także najsłodszym afrodyzjakiem. Nie jest bowiem tajemnicą, iż miłosnym figlom zakochanych sprzyja po prostu dobre samopoczucie i radosny nastrój. To właśnie jest powodem, dla którego zalotnicy udają się do swych ukochanych z tabliczką czekolady lub bombonierką pełną czekoladowych cukierków.

Naprawdę jaka jesteś…

Z czego naprawdę składa się czekolada? Warto zapoznać się ze składem na opakowaniu. W zależności bowiem od tego, czy w jej skład wchodzi mleko, czy też nie –
zawiera od 55% do 62% cukru, ok. 30% tłuszczu oraz od 2 do 9% białka. Dla tych, którzy kładą nacisk na wartościowość spożywanych pokarmów warto dodać, iż czekolada zawiera w sobie witaminy B1, B2, PP, E i D3, a także jod, potas, żelazo i cynk.

Czekoladowa energia

To właśnie dzięki zawartości tłuszczu, mleka w proszku czy cukru czekolada jest tak energetyczna. Staje się więc jasne, dlaczego w dalekich wyprawach górskich, należy mieć ze sobą przynajmniej tabliczkę czekolady. W małej, poręcznej tabliczce kryje się bowiem intensywny zastrzyk energii. To także dlatego czekoladę wożą w samochodach kierowcy wybierający się w długie trasy. Przed erą napojów energetycznych to właśnie czekolada była obowiązkowym, nieodłącznym elementem ich podróżnego prowiantu.

Zjeść czy nie zjeść? Oto jest pytanie

Czekolada, dzięki wysokim wartościom odżywczym, jest z pewnością tym z łakoci, na który warto sobie pozwolić od czasu do czasu. Kilka kostek czekoladowej
tabliczki z pewnością nikomu nie zaszkodzi, a dostarczą one naszemu organizmowi wielu wartościowych składników i poprawią nastrój.

Kwitnąca kariera czekolady

Mimo olbrzymiej konkurencji na rynku słodyczy, czekolada zdobywa coraz więcej zwolenników. Raporty rynkowe donoszą, iż spożycie czekolady na całym świecie
systematycznie rośnie. Z pewnością nie dorównamy prędko Szwajcarii, w której czekoladowe tradycje powodują, że na każdego Szwajcara przypada rocznie aż 10 kg. czekolady. Jednak specjaliści do spraw rynku są zgodni, że także nad Wisłą amatorów czekoladowych specjałów będzie przybywać. Nic dziwnego, firmy produkujące smakołyki z dodatkiem czekolady dwoją się i troją, aby zachwycać konsumentów coraz to nowymi recepturami.

Dodać życiu odrobinę smaku

Surowi dietetycy nakazują nam spożywać zboża, warzywa i rośliny, jednak prawie każdy z nas, zarówno dzieci, starsi jak i dorośli, lubią czasem ulec małej słodkiej pokusie i pozwolić sobie na odrobinę słodkości. Któż z nas nie kocha bowiem aromatu świeżo pieczonych ciast z czekoladowymi polewami, któż z nas nie lubi ogrzać się w mroźne zimowe wieczory filiżanką gorącej, aromatycznej czekolady, czy poprawić sobie nastroju pucharkiem czekoladowych lodów? Jeśli tylko na co dzień pamiętamy o dietetycznych zaleceniach lekarzy i odżywiamy się racjonalnie, warto czasem dodać życiu odrobinę smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Komentarze użytkowników

Powrót do listy artykułów
Partnerzy Przyjaznej Słodyczy
Ogólnopolski program, który znasz z
wppiekarniacukiernictwo-i-piekarstwobake-and-sweer
akademia-mistrzaprzeglad-piekarski-i-cukierniczyupicg
mistrz-branzyakademia-mistrzaupicg
oliviajoyviva
shapezwierciadloparty