Warto wiedzieć...



Chleb z domowej piekarni

Data: 07.01.2014    Autor: przyjaznaslodycz

Jeffrey Hamelman, mistrz świata w pieczeniu chleba, kiedy w 2004 r. wydał swoja książkę

„Chleb. Techniki wypieku, przepisy, wskazówki”, uszczęśliwił miliony miłośników domowych wypieków. Piekarz z ponad 30-letnim doświadczeniem dzielił się w niej poradami, zdradzał sekrety różnych rodzajów pieczywa i sprawiał, że nawet amator był w stanie wyczarować parujące i aromatyczne arcydzieło. Jego książka niedawno ukazała się wreszcie po polsku.

Chleb. Techniki wypieku, przepisy, wskazówki” przez wielu uznawana jest za arcydzieło. W 2004 r., gdy ukazało się pierwsze wydanie, Hamelman został uhonorowany nagrodą Julii Child. Książka szybko zyskała status bestsellera i kultowego poradnika kulinarnego. Co ciekawe, nie zawdzięczała tego masie kolorowych i apetycznych zdjęć, ale wyłącznie treści. Przyzwyczailiśmy się do tego, że książki kucharskie kuszą szatą graficzną i fotografiami. Utrzymana w eleganckiej, minimalistycznej formule książka Hamelmana ozdobiona została stonowanymi grafikami i rysunkami. Wszystko po to, by czytelnik mógł się skupić na meritum, czyli poradach dotyczących pieczenia różnego rodzaju pieczywa.

Hamelman do swojego poradnika podszedł metodycznie. Całość otwiera wprowadzenie, w którym słynny piekarz opowiada o swojej filozofii pieczenia chleba, podstawowych składnikach i technikach. Hamelman podkreśla, że piękno pieczenia chleba pojawia się na styku prostoty i różnorodności – choć wciąż używamy podobnych składników, to dzięki różnym technikom i pomysłom możemy zrobić z nich wiele rodzajów pieczywa. Zrobienie pysznego chleba nie jest więc samo w sobie trudne. Komplikacje pojawiają się, jeśli nie wiemy, jak właściwie przygotować, połączyć przetworzyć i uformować wszystkie elementy chlebowej układanki. W wielkich piekarniach z długimi tradycjami często poszczególni piekarze specjalizują się tylko w jednym z etapów, np. wyrabianiu ciasta – wszystkie sekrety ma w głowie tylko mistrz piekarski, który dogląda całego procesu.

Na szczęście, dzięki wszechstronnemu podejściu Hamelmana nie tylko poznamy wszystkie sekrety, ale i samodzielnie będziemy w stanie wykorzystać większość przepisów. W pierwszych rozdziałach piekarz pokazuje m.in. jak dobrać składniki i przygotować z nich bazę do chleba, czyli zakwas. Kiedy opanujemy już tę sztukę, przechodzi do łączenia zakwasu z pozostałymi składnikami i wyrabiania ciasta. I tu zaczynamy doceniać znakomite rysunki, które krok po kroku pokazują, np. sposoby wyrabiania ciasta – bezcenne dla osób, które nigdy wcześniej tego nie robiły.

Jak nauczyć się piec chleb idealny? Jeffrey Hamelman zna tylko jeden sposób – ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć, nie przejmując się, kiedy coś nie wychodzi. Bez choć jednego zakalca po drodze na pewno nie dojdziemy do perfekcji. Za to, jeśli wystarczy nam cierpliwości, nauczymy się piec nie tylko różne rodzaje chleba, ale także bagietki, bułeczki, drożdżówki i inne pyszności. Z takim nauczycielem, jak Jeffrey Hamelman to prawdziwa bułka z masłem.

Jeffrey Hamelman, „Chleb. Techniki wypieku, przepisy, wskazówki”, W.A.B., Warszawa 2013

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Komentarze użytkowników

Powrót do listy artykułów
Partnerzy Przyjaznej Słodyczy
Ogólnopolski program, który znasz z
wppiekarniacukiernictwo-i-piekarstwobake-and-sweer
akademia-mistrzaprzeglad-piekarski-i-cukierniczyupicg
mistrz-branzyakademia-mistrzaupicg
oliviajoyviva
shapezwierciadloparty