Poznaj receptury na wartościowe smakołyki



Cynamonek

Ciasto:

250 g margaryny bez tłuszczów utwardzonych
6 szt. jajek
275g mąki pszennej
37g mleka w proszku
430 g bakali (keksowych)
cukier waniliowy
proszek do pieczenia

Mus:

150 g śmietany 36%
6 żółtek
600g ubitej śmietany 36%
340g gorzkiej czekolady
18g cynamonu
1250g jabłek prażonych
30g żelatyny
250 g wody

Przygotowanie

Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka i dokładnie połączyć z bakaliami. Mąkę wymieszać z mlekiem w proszku i proszkiem do pieczenia, a później połączyć z masą tłuszczową. Białka ubić na sztywna pianę i połączyć z ciastem. Gotowe ciasto nałożyć na blaszkę i wypiekać w temp. 170 stopni.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, jabłka prażyć ciągle mieszając. Żelatynę rozpuścić a następnie dodać do prażonych jabłek. Jabłka rozłożyć na przestudzony blat bakaliowy i odstawić do lodówki. Śmietanę zagotować z cynamonem, lekko przestudzić i dodać ubitych żółtek, ciągle mieszając dodać do rozpuszczoną gorzką czekoladę i ubitą śmietanę. Gęstniejący mus nałożyć na wcześniej przygotowane ciasto.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Komentarze użytkowników

Powrót do listy przepisów
Partnerzy Przyjaznej Słodyczy
Ogólnopolski program, który znasz z
wppiekarniacukiernictwo-i-piekarstwobake-and-sweer
akademia-mistrzaprzeglad-piekarski-i-cukierniczyupicg
mistrz-branzyakademia-mistrzaupicg
oliviajoyviva
shapezwierciadloparty