Poznaj receptury na wartościowe smakołyki



Domowe lody z morelami

Składniki:

• 300 ml śmietany kremówki 30% (mocno schłodzonej)
• 2 jajka (skorupki sparzone wrzątkiem)
• 50 g cukru (można dać więcej, jednak tyle daje wystarczającą słodkość)
• 3 morele

Sposób przygotowania:

Najpierw zaczynamy od sparzenia jaj w skorupkach wrzątkiem. Następnie ubijamy w 3 osobnych miseczkach śmietanę, białka jaj z cukrem i żółtka. Całość mieszamy delikatnie łyżką. Owoce myjemy, suszymi, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę (nie może być zbyt duża, gdyż zamieni się w kawałki lodu). Masę przekładamy do zamykanego, szczelnego pojemniczka, dodajemy morele i mrozimy ok. 5 godzin.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Komentarze użytkowników

Powrót do listy przepisów
Partnerzy Przyjaznej Słodyczy
Ogólnopolski program, który znasz z
wppiekarniacukiernictwo-i-piekarstwobake-and-sweer
akademia-mistrzaprzeglad-piekarski-i-cukierniczyupicg
mistrz-branzyakademia-mistrzaupicg
oliviajoyviva
shapezwierciadloparty