Warto wiedzieć...



Inny pomysł na słodycz

Data: 07.04.2014    Autor: przyjaznaslodycz

Melasa to gesty, ciemny i słodki syrop, który staje się coraz popularniejszym produktem zastępującym cukier. W sklepach ze zdrową żywnością dostępnych jest kilka rodzajów melasy: trzcinowa, z buraków, winogron, owoców granatu i chleba świętojańskiego. Czy warto nimi zastąpić cukier?

Cukier to jeden ze składników, których nasz organizm potrzebuje. I nie chodzi tylko o zaspokojenie apetytu na „coś słodkiego”, ale także dostarczenie energii koniecznej do dobrego funkcjonowania. Przyjazne efekty mają jednak głównie cukry proste, np. zawarta w owocach i miodzie fruktoza. Biały cukier, czyli sacharoza nazywany bywa z kolei „cichym zabójcą”. Spożywany bez umiaru może przyczyniać się do próchnicy, chorób przewodu pokarmowego, nadciśnienia. Dlatego osoby, które lubią słodycze coraz chętniej sięgają po zamienniki białego cukru, które są bądź bardziej dietetyczne, bądź bardziej wartościowe pod względem cennych składników. Jednym z nich jest właśnie melasa.

Melasa z trzciny cukrowej

Ten rodzaj melasy powstaje jako produkt uboczny przy rafinacji cukru z trzciny cukrowej. Temu zawdzięcza swój aromat, smak i słodycz. W przeciwieństwie jednak do białego cukru, jest bardziej przyjazna dla organizmu. Jest źródłem m.in. wapnia, magnezu, potasu oraz żelaza niehemowego. Zawiera także 50% sacharozy, ale bogata jest również we fruktozę, co sprawia, że jest słodka i bardziej przyjazna od tradycyjnego cukru. Melasą z trzciny cukrowej można słodzić napoje, dodawać ją do ciast i do chleba.

Melasa buraczana

Do niedawna jedna z najpopularniejszych odmian melasy. Produkowana jest z buraka cukrowego i podobnie, jak melasa z trzciny cukrowej zawiera 50% sacharozy oraz wiele przyjaznych składników: wapno, potas, żelazo niehemowe, witaminy z grupy B. Różni się jednak smakiem, który jest bardziej charakterystyczny.

Melasa z owoców

W krajach śródziemnomorskich bardzo popularne są melasy z owoców: winogron, granatów, morwy i daktyli. To produkt, który powstaje w wyniku zagęszczenia soku owocowego aż do konsystencji miodu. Melasa z owoców jest wartościowym składnikiem diety, ponieważ nie zawiera sacharozy, a jedynie fruktozę. Dlatego może być mniej słodka od melasy buraczanej, czy trzcinowej. Melasa z granatów ma smak słodko-kwaśny i świetnie nadaje się do dań bardziej wytrawnych, np. jako składnik sosów do mięs. Może być stosowana jako produkt wegetariański i dietetyczny.

Karob, czyli melasa z chleba świętojańskiego

Ten ciekawy produkt przywędrował do nas z Turcji, gdzie jest równie popularny, jak u nas miód. Ceniony jest tam nie tylko ze względu na karmelowy smak i słodycz, ale także za dobroczynne właściwości. Włączony do codziennej diety karob wspomaga trawienie, pomaga w profilaktyce chorób górnych dróg oddechowych, wspomaga w walce z anemią, alergiami i wysokim ciśnieniem. Melasa zawiera m.in. magnez, żelazo i fosfor. Jest produktem w 100% naturalnym, więc mogą go jeść alergicy, weganie i wegetarianie, diabetycy. Nie zawiera za to kofeiny. Może być zamiennikiem kawy, kakao i czekolady.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Komentarze użytkowników

Powrót do listy artykułów
Partnerzy Przyjaznej Słodyczy
Ogólnopolski program, który znasz z
wppiekarniacukiernictwo-i-piekarstwobake-and-sweer
akademia-mistrzaprzeglad-piekarski-i-cukierniczyupicg
mistrz-branzyakademia-mistrzaupicg
oliviajoyviva
shapezwierciadloparty