Warto wiedzieć...



Jak smakuje Syrena Południa

Data: 11.02.2014    Autor: przyjaznaslodycz

Dla prawdziwego smakosza największą przyjemnością zazwyczaj bywa jedzenie. Druga w kolejności jest miłość do czytania o jedzeniu. Bogusław Deptuła, historyk sztuki oraz wielki miłośnik kulinariów poszedł jeszcze dalej i napisał książkę o tym, co lubili jeść znani pisarze oraz ich literaccy bohaterowie. Oprócz słynnej Proustowskiej magdalenki w „Literaturze od kuchni” można znaleźć mnóstwo kulinarnych i literackich odkryć.

Bogusław Deptuła zawsze miał słabość do książek, w których pojawiało się jedzenie. Zabiera je ze sobą w każdą podróż, czyta do poduszki, podkreśla w nich stosowne fragmenty, wyłapuje cytaty i przepisy. „Literatura od kuchni”, zbiór literacko-kulinarnych felietonów jest znakomitym podsumowaniem tej fascynacji. Deptuła wziął na warsztat znanych i cenionych pisarzy m.in. Ernesta Hemingwaya, Antoniego Czechowa, Bohumila Hrabala, Wisławę Szymborską, Donnę Leon, Tove Janson, Georgesa Simenona. Przeanalizował ich twórczość po swojemu – zwracając, oczywiście, uwagę głównie na smakołyki. „Czy wiersz Cebula świadczy o wyjątkowej pozycji tego warzywa w jadłospisie naszej noblistki Wisławy Szymborskiej?” – zastanawia się Deptuła. Dowiemy się także, „co Antoni Czechow myślał o karasiu w śmietanie – daniu, które zabiło Iwonę, księżniczkę Burgunda, z dramatu Witolda Gombrowicza”. „W dziesięciu tomach opowiadań Antoniego Czechowa znajdziemy najpewniej coś na każdy temat, czemuż więc miałoby zabraknąć tam spraw kulinarnych? Nie ma ich dużo. Będziemy jednak czytać Czechowa, odnajdując w kolejnych utworach wątki jedzeniowej natury. Prawdziwą perłą jest Syrena. Liczące kilka stroniczek opowiadanko to kawalkada przekąsek, dań i jedzeniowych wspomnień, westchnień i przypomnień” pisze autor o rosyjskim mistrzu.

Deptuła jest smakoszem, więc nie poprzestał na erudycyjnych opowieściach o jedzeniu. Postanowił także tam, gdzie to możliwe, odtworzyć i przygotować przepisy. Można się z nich dowiedzieć, jak przyrządzić sałatkę z ziemniaków, którą zajadał się Ernest Hemingway, makaron z fasolą a la Donna Leon, czy placek śliwkowy z kryminałów klasyka, Georgesa Simenona. Wszystkie przepisy Bogusław Deptuła wypróbował osobiście i tak je przygotował, by każdy mógł je przyrządzić samodzielnie. Niektóre szczególnie intrygują – zwłaszcza przepisy, które wyszły spod pióra Rolanda Topora. Kto jest ciekawy z czym się je niewiniątko w tarapatach, misjonarza na dziko i Syrenę Południa w białym winie musi koniecznie sięgnąć po tę niezwykłą książkę kucharską z wielką literaturą w tle.

Bogusław Deptuła, „Literatura od kuchni”, wyd. W.A.B., Warszawa 2013

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Komentarze użytkowników

Powrót do listy artykułów
Partnerzy Przyjaznej Słodyczy
Ogólnopolski program, który znasz z
wppiekarniacukiernictwo-i-piekarstwobake-and-sweer
akademia-mistrzaprzeglad-piekarski-i-cukierniczyupicg
mistrz-branzyakademia-mistrzaupicg
oliviajoyviva
shapezwierciadloparty