Warto wiedzieć...



Jedz jabłka, będziesz zdrowszy!

Data: 30.01.2015    Autor: przyjaznaslodycz

Pieczone, gotowane, duszone, smażone i surowe – jabłka w deserach sprawdzają się w każdej postaci. Zdrowe, smaczne i niedrogie mogą być uniwersalnym dodatkiem do przekąsek dla dzieci, ciast, koktajli, musów i kompotów. Warto sięgnąć po nie szczególnie teraz, bo właśnie jesienią mamy wysyp rozmaitych gatunków tego pysznego owocu.

Jeść polskie jabłka jest nie tylko patriotycznie, ale i zdrowo. Popularne angielskie powiedzenie mówi – „An apple a day keeps the doctor away” (w wolnym tłumaczeniu: zjedz jedno jabłko dziennie i zapomnij o lekarzach). Faktycznie, jabłka zawierają wiele cennych składników odżywczych. Znajdziecie w nich m.in. dużo witaminy C oraz pektyny, które pomagają oczyszczać organizm z toksyn (uwaga: najwięcej jest ich w skórce i gniazdach nasiennych, więc staraj się nie obierać jabłek). Dzięki temu pomagają wzmocnić układ odpornościowy, nerwowy, trawienny, wspomagając pracę jelit. Jedzenie jabłek ma także pozytywny wpływ na urodę – wzmacniają się nasze włosy, paznokcie i zęby. Jabłka to także obowiązkowy składnik wszystkich diet, ponieważ zawierają niewiele kalorii, dają uczucie sytości i stymulują procesy trawienne.

Najzdrowsze są jabłka surowe. Dietetycy zalecają jedzenie od jednego do dwóch jabłek dziennie. Warto mieć je zawsze pod ręką – w szkolnym plecaku, pudełku lunchowym, które zabieramy do pracy, w torebce, gdy biegniemy na ważne spotkanie lub na popołudniowe zajęcia. Zjedzenie jabłka doda nam energii, orzeźwi i odświeży, pomagając walczyć ze zmęczeniem. Kto zaprzyjaźni się z jabłkami na dobre, wie, że dają zrobić ze sobą wszystko. Można je siekać, kroić, ucierać, suszyć, piec, gotować, dusić, a nawet marynować. W zależności od nastroju i pogody da się wyczarować z nich sycące chipsy, musy (można wetrzeć do nich także inne owoce, np. gruszki lub brzoskwinie) lub kompoty (tu warto dorzucić trochę śliwek). Pokrojone w kostkę sprawdzą się jako dodatek do owsianki, płatków śniadaniowych lub naleśników. Kto jest fanem klasyki, może zrobić racuchy lub hit wszechczasów – szarlotkę. Jabłka wyśmienicie smakują, gdy udusimy je z rodzynkami i rumem lub białym winem – może być to osobny deser lub dodatek do ciast. Pieczone świetnie smakują w cieście francuskim lub saute, ale z dodatkiem, np. mięty lub cynamonu. Jabłka wspaniale nadają się także do kulinarnych eksperymentów, bo można je łączyć zarówno z potrawami słodkimi, jak i słonymi.

A oto nasze pomysły na jabłka:

Tarta z jabłkami
Cynamonek

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Komentarze użytkowników

Powrót do listy artykułów
Partnerzy Przyjaznej Słodyczy
Ogólnopolski program, który znasz z
wppiekarniacukiernictwo-i-piekarstwobake-and-sweer
akademia-mistrzaprzeglad-piekarski-i-cukierniczyupicg
mistrz-branzyakademia-mistrzaupicg
oliviajoyviva
shapezwierciadloparty