Poznaj receptury na wartościowe smakołyki



Krwawe Palce na Halloween

Składniki:

Margaryna do pieczenia – 250 g
Cukier puder – 1 szklanka
Jajo – 1 szt.
Olejek migdałowy – 1 łyżka
Olejek waniliowy – 1 łyżka
Mąka – 2 i 2/3 szklanki
Proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
Sól – ½ łyżeczki
Migdały obrane ze skórki (połówki) – ¾ szklanki
Dżem – najlepiej krwistoczerwony

Sposób wykonania:

Miksujemy ze sobą masło, cukier, jajko oraz olejki migdałowy i waniliowy. Łączymy je z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. Ciasto chłodzimy przez 30 min. Piekarnik rozgrzewamy do 160°C. Część ciasta wyciągamy z lodówki, następnie rozwałkowujemy je, formując palce. Na końcu każdego palca wciskamy połówkę migdału, który ma być paznokciem. Za pomocą noża robimy nacięcia w środku palca i pod migdałem (paznokciem), tak jak w prawdziwych, ludzkich palcach. Palce kładziemy na posmarowanej tłuszczem blasze i pieczemy przez około 25 min, aż zrobią się złotobrązowe. Palce muszą przestygnąć w piekarniku przez ok. 3 minuty, potem można je wyciągnąć. Gotowe paluszki ozdabiamy czerwonym dżemem, najlepiej półpłynnym. Paluchy podajemy na tacy. By efekt był jeszcze bardziej piorunujący, można ozdobić tacę dżemem. Straaasznie smaczne…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Komentarze użytkowników

Powrót do listy przepisów
Partnerzy Przyjaznej Słodyczy
Ogólnopolski program, który znasz z
wppiekarniacukiernictwo-i-piekarstwobake-and-sweer
akademia-mistrzaprzeglad-piekarski-i-cukierniczyupicg
mistrz-branzyakademia-mistrzaupicg
oliviajoyviva
shapezwierciadloparty