Warto wiedzieć...



Kuchenne nowinki

Data: 03.06.2014    Autor: przyjaznaslodycz

Skrobia kuzu, tapioka, stewia – zdarzyło wam się natrafić na nie w blogowych przepisach? Nie wiecie, z czym to się je i czy warto używać tych tajemniczych składników w swojej kuchni? Mamy dla was mini przewodnik po kuchennych nowinkach, które mogą się przydać, kiedy w swoim gotowaniu stawiacie na przyjazne składniki.

Zrównoważone i świadome odżywianie to już nie przejściowa moda, ale dla wielu codzienność. Szukamy informacji, wybieramy to, co zdrowe i wartościowe, gotujemy tak, by zjeść smacznie i dostarczyć organizmowi tego, co najlepsze. Dlatego coraz częściej sięgamy po przepisy wegańskie i bezglutenowe, nawet jeśli nie jesteśmy weganami czy alergikami. A tam trafiamy na różne tajemnicze składniki. Co to może być skrobia kuzu? Jakie właściwości ma tapioka? Czym jest stewia? Sprawdźmy.

Skrobia kuzu

Słyszeliście kiedyś o oporniku łatkowatym? Tak po polsku mówi się na japońską roślinę kuzu. Skrobię pozyskuje się z korzenia rośliny. Ma ona doskonałe właściwości zagęszczające i żelujące, więc w kuchni z powodzeniem może zastępować skrobię ziemniaczaną lub żelatynę pochodzenia zwierzęcego. Warto po nią sięgnąć także dlatego, że posiada wiele przyjaznych właściwości. Japończycy stosują ją jako środek leczniczy na bóle brzucha i problemy z układem trawiennym oraz dla oczyszczania organizmu z toksyn. Jest również cennym, bo naturalnym wsparciem w walce z alkoholizmem (zmniejsza łaknienie na alkohol) oraz przy rzucaniu palenia. Skrobia kuzu zawiera sporo żelaza, fosforu i wapnia. W kuchni możecie używać jej do zagęszczania sosów, przygotowania kremów, budyniów, kisieli i galaretek.

Tapioka

Tapioka to rodzaj mąki, którą pozyskuje się z manioku, korzenia rośliny rosnącej w Brazylii. Tapioka to bardzo wartościowy składnik, ponieważ nie zawiera glutenu, cholesterolu ani alergenów. Nie posiada smaku, więc można dodawać ją zarówno do potraw słonych, jak i słodkich. Świetnie nadaje się do koktajli typu smoothies, musów, budyniów, kremów, deserów mlecznych. W Ameryce Południowej i w Azji wyrabia się z niej także chleb, krakersy, ciasteczka. Jednym z najpopularniejszych deserów jest Bubble Tea – kolorowy drink na bazie herbaty z perełkami tapioki i dodatkami smakowymi, np. mango, winogronami, pomarańczami, kakao, czekoladą.

Stewia jest najlepszym przykładem, że to, co słodkie może być także zdrowe. Wyrabiana jest z rośliny o tej samej nazwie, która występuje m.in. w Brazylii i Paragwaju, ale można hodować ją także we własnym ogródku. Stewia pod względem słodkości nie ustępuje tradycyjnemu cukrowi (jest nawet od niego słodsza), ale jest znacznie bardziej przyjazna dla organizmu – wpływa na obniżenia ciśnienia krwi, może mieć także działania przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Co ważne, może być stosowany także przez diabetyków, ponieważ nie podnosi poziomu cukru we krwi. Stewia może być używana zarówno do gotowania, jak i pieczenia, a wielu spodoba się także to, że zawiera zero kalorii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Komentarze użytkowników

Powrót do listy artykułów
Partnerzy Przyjaznej Słodyczy
Ogólnopolski program, który znasz z
wppiekarniacukiernictwo-i-piekarstwobake-and-sweer
akademia-mistrzaprzeglad-piekarski-i-cukierniczyupicg
mistrz-branzyakademia-mistrzaupicg
oliviajoyviva
shapezwierciadloparty