Poznaj receptury na wartościowe smakołyki



Kwadraty nugatowe

Składniki:

400 g orzechów laskowych
300 g cukru kryształ
pół szklanki wody
250 g płynnego miodu
5 białek

Wykonanie:

Ubić białka na sztywną pianę. Orzechy uprażyć w piekarniku nagrzanym około 170 stopni. Usunąć skórkę z orzechów, można lekko je pokruszyć. Z cukru i wody zagotować gęsty syrop, nie mieszać. W drugim garnku podgrzać miód dodać gęsty syrop dokładnie wymieszać. Naczynie z ubitym białkiem ustawić na parze, ubijając dodawać powoli syrop miodowy i ubijać aż masa zgęstnieje. Dodać orzechy. Wymieszać, przestudzić. Przestudzoną masę rozsmarować na blaszce wyłożoną folią aluminiową, odstawić do schłodzenia np. w lodówce. Schłodzone kroić w kwadraty, trójkąty – dekorować czekoladą mleczną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Komentarze użytkowników

Powrót do listy przepisów
Partnerzy Przyjaznej Słodyczy
Ogólnopolski program, który znasz z
wppiekarniacukiernictwo-i-piekarstwobake-and-sweer
akademia-mistrzaprzeglad-piekarski-i-cukierniczyupicg
mistrz-branzyakademia-mistrzaupicg
oliviajoyviva
shapezwierciadloparty