Warto wiedzieć...



Mistrzowie sztuki cukierniczej

Data: 29.01.2014    Autor: przyjaznaslodycz

Pâtissier, a w przypadku kobiety pâtissière, to osoba w restauracyjnej kuchni, cukierni lub piekarni, która odpowiada za przygotowanie deserów. Czasem jest kimś w rodzaju menadżera, który nadzoruje wykonanie firmowych przepisów, częściej także artystą i kreatorem, który tworzy własne receptury. Ci najwięksi i najbardziej znani tworzą cuda, które są w stanie zaspokoić wszystkie zmysły. Oto kilku artystów sztuki cukierniczej z USA, Europy i Azji.

Sebastien Gaudard, Francja

„Jedzenie słodyczy przenosi nas w czasie do takich momentów w naszym życiu, kiedy nie mieliśmy żadnych zmartwień, do beztroskich momentów dzieciństwa” powiedział Gaudard w wywiadzie dla BBC. Francuz ma prostą filozofię – w czasach kryzysu, coś słodkiego to jeden z niewielu luksusów, na które każdy może sobie wciąż pozwolić. Jednym z jego wynalazków stały się więc inteligentne przekąski dla tych, którzy pragną, by desery były nie tylko smaczne, ale i dostarczały wartościowych składników. Jego paryska cukiernia przy rue de Martyrs jest mekką dla wszystkich łasuchów. Gaudard korzysta z tradycyjnych przepisów (wiele z nich zostało opracowanych przez jego ojca, także cukiernika), ale nadaje im zupełnie nowe formy, dodając życia klasyce. Wśród jego popisowych deserów są tarte de citrone, ciasto Mussipontain oraz Puits d’amour, do którego recepturę stworzył Vincent La Chapelle w XVIII wieku.

Paul Hollywood, Wielka Brytania

Hollywood także pochodzi z cukierniczej dynastii – szefem kuchni i specjalistą od deserów był jego ojciec oraz dziadek, który był głównym piekarzem w The Adelphi Hotel. Paul Hollywood terminował w największych angielskich hotelach, a dziś prowadzi własną firmę, która zaopatruje duże sieci. Stał się szerzej znany, gdy w 2010 r. został jurorem w popularnym telewizyjnym show dla cukierników – „The Great British Bake Off”. Ceniony jest nie tylko za profesjonalizm, ale również za szczerość i merytoryczne podejście do deserów uczestników. Hollywood ma na swoim koncie pięć książek, a jego ciasta można kupić m.in. w domu towarowym Harrods. Jego chleb na zakwasie, z dodatkiem migdałów i sprowadzanego z Francji specjalnego gatunku sera roquefort został nazwany przez Hollywooda „Rolls-Roycem wśród pieczywa”.

Janice Wong, Singapur

Janice miała być specjalistką od ekonomii. Jednak po zdobyciu dyplomu doszła do wniosku, że jej prawdziwą pasją są słodycze. Wybrała się więc w kulinarną podróż dookoła świata, pobierając nauki i największych specjalistów w tej dziedzinie, m.in. Thomasa Kellera, Granta Achatza, czy Pierre’a Herme. Po powrocie otworzyła własną cukiernię i kawiarnię „2am: dessertbar”, która szybko stała się jednym z najpopularniejszych miejsc w Singapurze. Janice łączy nieoczywiste smaki i produkty, tworząc artystyczną i wyborną całość. Wiele z jej deserów można oglądać na profilu jej kawiarni, na Facebooku, m.in. rzeźby i obrazy z czekolady.

Laurie Jon Moran, USA

Brytyjczyk, który dla słodyczy wyjechał do Nowego Jorku, to jedna ze wschodzących gwiazd amerykańskiego cukiernictwa. Postanowił zostać kucharzem, gdy jako nastolatek został zabrany przez rodziców na obiad w restauracji w Oksfordzie nagrodzonej gwiazdkami Michelina. Od tej pory często jeździł na kulinarne wakacje m.in. do Francji. Pierwszym ważnym doświadczeniem w jego CV stała się praca w londyńskiej restauracji „Le Manoir” pod okiem speca od deserów, Benoita Blina, który wprowadził młodego Morana w tajniki deserów francuskich i egzotycznych. Moran od dziesięciu lat pracuje w Nowym Jorku, obecnie w restauracji „Le Bernardin”. Klientom serwuje wyborne desery rodem z kuchni francuskiej. Wiele z nich to jego własne pomysły, tworzone na bazie francuskiej klasyki. Podobno każdy z nich jest idealnym zwieńczeniem posiłku.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Komentarze użytkowników

Powrót do listy artykułów
Partnerzy Przyjaznej Słodyczy
Ogólnopolski program, który znasz z
wppiekarniacukiernictwo-i-piekarstwobake-and-sweer
akademia-mistrzaprzeglad-piekarski-i-cukierniczyupicg
mistrz-branzyakademia-mistrzaupicg
oliviajoyviva
shapezwierciadloparty