Warto wiedzieć...



Mleko prosto z roślin

Data: 07.10.2014    Autor: przyjaznaslodycz

Wegetarianizm i weganizm podbijają Polskę. Dużo osób poszukuje zamienników produktów zwierzęcych także ze względu na alergie i dolegliwości pokarmowe. Jednym z najpopularniejszych jest mleko. Po to roślinne coraz częściej zaczynają sięgać również osoby, które dbają o zrównoważony styl życia. W ekologicznych sklepach można znaleźć różne odmiany, ale które są najsmaczniejsze i najbardziej wartościowe? Sprawdzamy!

Co z tym mlekiem?

Mleko roślinne stworzone zostało z myślą o alergikach i osobach, które nie tolerują laktozy. Dość szybko do swojej diety włączyły je także osoby, które ze swojej diety wyeliminowały produkty mięsne lub wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego. Mleko roślinne to także dobra alternatywa dla mam karmiących w czasie, gdy rośnie nadwrażliwość dziecka na białko mleka krowiego.
Na rynku można znaleźć następujące odmiany mleka roślinnego:
• z roślin strączkowych, np. sojowe,
• zbóż, np. owsiane, jaglane, orkiszowe,
• pseudo zbóż, np. gryczane,
• orzechów lub pestek, np. z orzechów laskowych, migdałowe.

Mleko sojowe

Soja jest popularnym składnikiem w diecie wegetariańskiej. Zawiera spore ilości białka roślinnego – aż 40%! Ma wiele witamin, soli mineralnych i kwasów tłuszczowych. Mleko sojowe jest jednym z najpopularniejszych mlek roślinnych na rynku. Należy jednak pamiętać, że jest ciężkostrawne i czasami powoduje alergię pokarmową. Wskazane jest za to dla kobiet przechodzących menopauzę – zaleca się im pić mleko sojowe, ponieważ zawiera hormony roślinne, które działają podobnie do estrogenów. Z kolei u osób z cukrzycą pomaga stabilizować poziom cukru.

Mleko migdałowe

Migdały zawierają dużą ilość wapnia, magnezu, żelaza i witamin. Mleko migdałowe ma specyficzny orzechowy posmak, więc idealnie sprawdzi się jako dodatek do kaw, koktajli, wypieków i deserów. Reguluje wchłanianie cukrów i cholesterolu. Dlatego wskazany jest także w diecie diabetyków oraz osób z problemami pokarmowymi – cierpiącymi na refluks, wrzody lub nadkwasotę. Nie mogą go pić za to osoby uczulone na orzechy.

Mleko ryżowe

Jest znacznie bardziej wodniste, niż mleko krowie. Ma także słodszy smak. Nie zawiera cholesterolu ani glutenu. Jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które są uczulone na mleko krowie, soję lub orzechy. Obniża poziom złego cholesterolu, dzięki czemu dobrze wpływa na serce.

Mleko kokosowe

Zawiera błonnik, żelazo, potas, wapń i magnez. Można znaleźć w nim kwas laurynowy – ma działanie przeciwgrzybiczne, antybakteryjne i antywirusowe. Jeśli masz biegunkę, wymioty, jesteś osłabiony lub cierpisz na problem żołądkowe – polecamy szklankę mleka kokosowego! Ważne jednak, by było to mleko kokosowe 100% bez dodatku wody lub sztucznych zagęszczaczy. Ten rodzaj mleka świetnie sprawdza się także jako składnik dań kuchni azjatyckiej.

Zrób to sama

Jeśli chcesz zadbać, by Twoje mleko roślinne nie zawierało niepotrzebnych składników ujmujących jego właściwościom – zrób je sama! Sposób jest bardzo prosty. Wystarczy moczyć 1 szklankę orzechów, pestek, ziaren (w zależności jakie mleko przygotowujemy) przez noc, z rana przepłukać i zmiksować z 4 szklankami wody. Wszystko przelać przez gazę do naczynia i gotowe! Pozostałości można wykorzystać do zup, sosów lub jako dodatek do wypieków.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Komentarze użytkowników

Powrót do listy artykułów
Partnerzy Przyjaznej Słodyczy
Ogólnopolski program, który znasz z
wppiekarniacukiernictwo-i-piekarstwobake-and-sweer
akademia-mistrzaprzeglad-piekarski-i-cukierniczyupicg
mistrz-branzyakademia-mistrzaupicg
oliviajoyviva
shapezwierciadloparty