Poznaj receptury na wartościowe smakołyki



Muffinki z batatami i żurawiną

Składniki:

• 250 g batatów
• 210 g mąki pszennej pełnoziarnistej
• 20 g otrąb pszennych
• 20 g otrąb żytnich
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 50 g brązowego Muscovado (ciemnego)
• 1 łyżeczka kolorowego, mielonego pieprzu
• 1 łyżeczka soli morskiej
• 125 ml oleju rzepakowego
• 1 jajko
• 150 g jogurtu naturalnego
• 30 g ulubionych orzechów prażonych, zmielonych
• duża szczypta suszonego tymianku
• 150 g suszonej żurawiny

Sposób przygotowania:

Bataty obieramy i gotujemy ok. 10 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i miksujemy na gładko. Dodajemy mąkę, otręby, proszek do pieczenia, cukier, pieprz, sól morską, olej rzepakowy, jajo, jogurt i orzechy i miksujemy na gładkie, sprężyste ciasto. Dodajemy żurawinę i tymianek i dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do papilotek i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Podajemy z gałązką tymianku i orzechami.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Komentarze użytkowników

Powrót do listy przepisów
Partnerzy Przyjaznej Słodyczy
Ogólnopolski program, który znasz z
wppiekarniacukiernictwo-i-piekarstwobake-and-sweer
akademia-mistrzaprzeglad-piekarski-i-cukierniczyupicg
mistrz-branzyakademia-mistrzaupicg
oliviajoyviva
shapezwierciadloparty