Poznaj receptury na wartościowe smakołyki



Panettone

Składniki:

15 g świeżych drożdży
4 łyżki ciepłego mleka 3,2%
350 g mąki tortowej
szczypta soli
50 g cukru kryształ
50 g namoczonych rodzynek
50 g orzechów włoskich, uprażonych w piecu i drobno pokrojonych
drobno starta skórka z 1 pomarańczy
3 duże jajka
100 g margaryny Maestra (bez tłuszczów utwardzonych) (+ 1 łyżka roztopionej margaryny do posmarowania formy i 3 łyżki do posmarowania babki)
50 g białej czekolady, posiekanej na kawałeczki

Przygotowanie:

Drożdże skruszyć, dodać mleko, 1 łyżkę mąki i 1 łyżeczkę cukru. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Formę na babkę z kominem o pojemności 2,25 litra wysmarować 1 łyżką roztopionej margaryny.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, wyrośnięte drożdże, cukier, rodzynki, orzechy i skórkę z pomarańczy, lekko roztrzepane jajka. Połączyć na jednolitą masę.
Następnie dodać miękką margarynę. Wyrabiać do czasu aż ciasto będzie gładkie, jednolite i elastyczne.
Umieścić ciasto w misce, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut.
Następnie wyrabiać przez 5 minut. Na koniec dodać czekoladę.
Ciasto ułożyć w formie, przykryć ściereczką i odstawić na 30 – 60 minut do wyrośnięcia (ciasto powinno wypełnić całą formę). Wierzch polać 3 łyżkami roztopionej margaryny i piec przez 30 – 35 minut w piekarniku 180 stopni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Komentarze użytkowników

Powrót do listy przepisów
Partnerzy Przyjaznej Słodyczy
Ogólnopolski program, który znasz z
wppiekarniacukiernictwo-i-piekarstwobake-and-sweer
akademia-mistrzaprzeglad-piekarski-i-cukierniczyupicg
mistrz-branzyakademia-mistrzaupicg
oliviajoyviva
shapezwierciadloparty