Poznaj receptury na wartościowe smakołyki



Pieczone faworki

Składniki:

4 żółtka
200 g mąki, ewentualnie dodatkowa ilość do podsypania jeżeli ciasto będzie za rzadkie
100 g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka miodu
szczypta soli morskiej
opcjonalnie cukier puder lub cynamon

Sposób przygotowania:

Do miski wbijamy żółtka, dodajemy jogurt, miód i odrobinę soli morskiej. Wszystko dokładnie miksujemy. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Gotową kulą uderzamy w stół ok. 5 minut. Ciasto odkładamy na kolejne 5 min, a następnie wałkujemy na grubość ok. 2 mm, kroimy na paski szerokości 1,5 cm i długości 8 cm. Faworki pieczemy w 180 stopni C przez ok. 10 minut. Opcjonalnie posypujemy je cukrem pudrem lub cynamonem.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Komentarze użytkowników

Powrót do listy przepisów
Partnerzy Przyjaznej Słodyczy
Ogólnopolski program, który znasz z
wppiekarniacukiernictwo-i-piekarstwobake-and-sweer
akademia-mistrzaprzeglad-piekarski-i-cukierniczyupicg
mistrz-branzyakademia-mistrzaupicg
oliviajoyviva
shapezwierciadloparty