Przyjazne przepisy

Dołącz do grona autorów receptur przyjaznych ciastek i pochwal się swoimi specjałami.

Babeczki dyniowe na Halloween

Składniki: • 225 g mąki pszennej pełnoziarnistej • 20 g kakao • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej • 150 g brązowego cukru • 2 duże jajka • 300 ml kefiru • 85 g roztopionej margaryny do pieczenia • 100 g gorzkiej czekolady • 100 g puree z dyni • lukier,

Czytaj więcej

Śliwkowe crumble

Składniki: 100 g śliwek 100 g margaryny 1 łyżka brązowego cukru lub miodu 1 łyżka mąki pełnoziarnistej 1 łyżka płatków migdałów 1 łyżka otrąb pszennych Sposób przygotowania: Śliwki umyć, osuszyć, przeciąć na pół i wydrylować. Ułożyć w naczyniu żaroodpornych okragłą stroną do dołu. Następnie z margaryny i pozostałych, suchych składników należy zrobić kruszonkę i posypać

Czytaj więcej

Ciasteczka czekoladowo-orzechowe

Składniki: 2 i 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 łyżeczka otrębów 200g miękkiej margaryny 3/4 szklanki brązowego cukru 2 jajka 3 łyżeczki posiekanych orzechów (ulubionych) 100g posiekanej czekolady (min. 70% kakao) szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem i jajami przez 5 minut na najwyższych obrotach za pomocą miksera. Dodajemy mąkę

Czytaj więcej

Miodowe kuleczki serowe

Składniki: 200g sera twarogowego półtłustego 1 łyżka miodu wielokwiatowego 2 łyżki zmielonych migdałów Sposób przygotowania: Za pomocą blendera miksujemy twaróg z miodem na gładką masę. Następnie formujemy z niej kuleczki, które obtaczamy w zmielonych migdałach. Przed podaniem schładzamy minimum 15-20 minut. Kuleczki serowe są idealne na kanapkę. Smacznego!  

Czytaj więcej

Muffinki na drugie śniadanie

Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/4 szklanki otrąb (drobno zmielonych) 1/4 szklanki brązowego cukru 2 łyżki miodu łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody pół łyżeczki soli jajko 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1/4 szklanki oleju rzepakowego 1 łyżeczka cynamonu garść rodzynek 2 duże banany garść migdałów w płatkach Sposób przygotowania: Składniki suche wymieszać z suchymi,

Czytaj więcej
Partnerzy Przyjaznej Słodyczy
Ogólnopolski program, który znasz z
wppiekarniacukiernictwo-i-piekarstwobake-and-sweer
akademia-mistrzaprzeglad-piekarski-i-cukierniczyupicg
mistrz-branzyakademia-mistrzaupicg
oliviajoyviva
shapezwierciadloparty