Przyjazne przepisy

Dołącz do grona autorów receptur przyjaznych ciastek i pochwal się swoimi specjałami.

Czekoladowe lizaki w sam raz na Walentynki

Składniki: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej (min.73 % miazgi kakaowej) 5 g ryżu prażonego Sposób przygotowania: Obie czekolady siekamy na drobne kawałeczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy troszkę przestygną łączymy je ze sobą i dodajemy prażony ryż. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do foremek w kształcie serca. Lizaki pozostawiamy do zastynięcia

Czytaj więcej

Ciasto kruche

Składniki mąka – 1,5 kg margaryna nieutwardzona- 1 kg cukier puder – 0,5 kg żółtka – 6 szt. Technika wykonania: Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z tłuszczem, dodać cukier puder i żółtka, zarobić ciasto nożem starając się połączyć wszystkie składniki ciasta, schłodzić. Temp. pieczenia: 180°C – 220°C Czas pieczenia uzależniony od wielkości wyrobów. Z tak

Czytaj więcej

Rolada makowa

Składniki Ciasto drożdżowe: 200ml mleka 6 szt. żółtek 35g drożdży 180g cukru 160g margaryny nieutwardzonej 1,3 kg mąki pszennej sól skórka pomarańczowa Masa makowa: 450g mleka 500g maku 250g cukru 100g rodzynek 50g orzechów włoskich 6szt. białek 1 łyżka miodu 2 łyżki marmolady olejek migdałowy łyżeczka cynamonu 1 łyżka margaryny nieutwardzonej Lukier: 200g cukru pudru

Czytaj więcej

Rogaliki krucho-drożdżowe

Składniki: 50-60 dag mąki, 6 dag drożdży, 1 jajko, 200 ml śmietanki 18%, 200 g margaryny nieutwardzonej 80% 3-4 łyżki cukru, cukier waniliowy, szczypta soli, marmolada twarda do nadziewania. Jak przyrządzić? Wsypać na stół mąkę, dodać schłodzoną margarynę, następnie wymieszaną śmietanę z drożdżami oraz cukier roztarty z jajkiem i  solą. Wyrobić ciasto. Następnie rozwałkować okrągły placek.

Czytaj więcej

Krem Russel

Receptura: jaja – 5 szt margaryna nieutwardzona – 0,5 kg cukier – 0,25 kg kakao – 3 łyżki lub owoce mrożone 0,5 kg Technika wykonania: Ubić tłuszcz na puszystą masę. Jaja z cukrem ubić na parze w temp. do 40°C. Zdjąć i ubijać do ochłodzenia masy jajowo – cukrowej do temperatury ubitego tłuszczu. Podczas ubijania tłuszczu

Czytaj więcej
Partnerzy Przyjaznej Słodyczy
Ogólnopolski program, który znasz z
wppiekarniacukiernictwo-i-piekarstwobake-and-sweer
akademia-mistrzaprzeglad-piekarski-i-cukierniczyupicg
mistrz-branzyakademia-mistrzaupicg
oliviajoyviva
shapezwierciadloparty