Warto wiedzieć...



Pyszne chwasty

Data: 01.09.2014    Autor: przyjaznaslodycz

Chwasty w naszych ogródkach to zazwyczaj niemile widziani goście. Pozbywamy się ich stanowczo i jak się okazuje zupełnie niepotrzebnie. Wiele z nich jest jadalnych i nie dość, że ciekawie smakują, to jeszcze mają wiele cennych właściwości. Zamiast tępić, lepiej więc… wrzucić je do garnka. Ale z czym to się je? O tym przeczytacie w książce „Pyszne chwasty” Małgorzaty Kalemby-Dróżdż.

Miłośnicy niebanalnych wypieków mogą znać autorkę książki z bloga „Trochę inna cukiernia”. Od przeszło pięciu lat prezentuje na nim ciekawe przepisy na wypieki wegańskie, przyjazne alergikom oraz zwykłym łakomczuchom. Desery bez jaj i bez mleka Małgorzata Kalemba-Dróżdż zaczęła przygotowywać, gdy okazało się, że jej dzieci są alergikami. Później przyszła fascynacja jadalnymi kwiatami, która zaowocowała kolejnymi przepisami, a w końcu także i książką „Kwiatowa uczta”. „Pyszne chwasty” to nowa i oryginalna odsłona pasji do pieczenia i gotowania z użyciem tego, co najbardziej naturalne.

Książka została pomyślana nie tylko jako zbiór przepisów, ale także jako przewodnik po świecie roślin. Autorka, która jest doktorem biochemii dokładnie tłumaczy, które chwasty są jadalne, jakie mają właściwości i z czym będą smakować. W jej kuchni swoje miejsce znalazły pokrzywa, mniszek, gwiazdnica i kilkanaście innych gatunków wszędobylskich chwastów. „Naprawdę warto spojrzeć na chwasty przychylniejszym okiem i dostrzec w nich kulinarne skarby. Nie gwarantuję, że każda z opisanych roślin będzie wszystkim od razu smakować, ale serdecznie namawiam do przekroczenia niewidzialnej bariery chwastofobii, bo dostarczają one bardzo ciekawych wrażeń” – zachęca Małgorzata Kalemba-Dróżdż.

Dlaczego warto pokonać awersję do chwastów i włączyć je do naszego menu? Po pierwsze, są tanie. Wystarczy dać im czas, a na pewno zawitają do naszego ogródka i świetnie poradzą sobie bez nawożenia i sztucznych wspomagaczy. Po drugie, rosnąc bez nawozów i chemii są zdrowsze od zieleniny z masowych upraw. Wiele z nich zawiera cenne glikozydy, alkaloidy czy flawonaidy. Po trzecie, można je dodawać do niemal każdej potrawy – do tej słodkiej i do tej słonej, do gotowanej, smażonej i pieczonej. Można też je zjeść na surowo, np. w sałatce. Co proponuje Małgorzata Kalemba-Dróżdż? Wśród propozycji znajdziemy, na przykład stokrotkowy omlet, mniszek-burgery, pstrąga pod fiołkami, makaron z cukinią i pokrzywą, jajecznicę z zielskiem, zupę z pokrzywy. Nie brakuje także deserów – są tu jabłka pokrzywowe w karmelu, sorbet z pokrzyw i mięty, babeczki jaglane z kremem fiołkowym, czy torcik pokrzywowo-kokosowy. Chwasty mogą być naprawdę pyszne.

Małgorzata Kalemba-Dróżdż, „Pyszne chwasty”, wyd. Pascal

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Komentarze użytkowników

Powrót do listy artykułów
Partnerzy Przyjaznej Słodyczy
Ogólnopolski program, który znasz z
wppiekarniacukiernictwo-i-piekarstwobake-and-sweer
akademia-mistrzaprzeglad-piekarski-i-cukierniczyupicg
mistrz-branzyakademia-mistrzaupicg
oliviajoyviva
shapezwierciadloparty