Poznaj receptury na wartościowe smakołyki



Rolada makowa

Składniki

Ciasto drożdżowe:
200ml mleka
6 szt. żółtek
35g drożdży
180g cukru
160g margaryny nieutwardzonej
1,3 kg mąki pszennej
sól
skórka pomarańczowa

Masa makowa:
450g mleka
500g maku
250g cukru
100g rodzynek
50g orzechów włoskich
6szt. białek
1 łyżka miodu
2 łyżki marmolady
olejek migdałowy
łyżeczka cynamonu
1 łyżka margaryny nieutwardzonej

Lukier:
200g cukru pudru i około 5 łyżeczek ciepłej wody (utrzeć cukier puder z ciepła wodą)

Wykonanie

Ciasto drożdżowe:
Drożdże rozkruszyć w letnim mleku ze szczyptą cukru, dodać mąkę do konsystencji kwaśnej śmietany i odstawić na 20 minut. Następnie do wyrośniętej masy dodać żółtka utarte z resztą cukru, pozostałą mąkę wymieszaną z solą, skórkę i dokładnie wymieszać aby połączyć wszystkie składniki. Dodać rozpuszczony letni tłuszcz.
Dokładnie wyrobić, aż masa zacznie odchodzić od naczynia i rąk. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Masa makowa:
Mak zaparzyć w mleku, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć.Do zmielonego maku dodać miód, marmoladę, olejek migdałowy, cynamon, margarynę, rodzynki, orzechy i dokładnie wymieszać na jednolita masę. Na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem z cukrem.
W zależności od wielkości blaszki poporcjować ciasto i masę makową. Ciasto rozwałkować na prostokąty, nałożyć masę makową, zawinąć w roladę i zawinąć w posmarowany olejem pergamin, jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy.
Piec w temperaturze 180 – 190 stopni przez około 30 – 40 minut.
Wykończyć lukrem i posypać makiem, orzechami lub płatkami migdałowymi

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Komentarze użytkowników

Powrót do listy przepisów
Partnerzy Przyjaznej Słodyczy
Ogólnopolski program, który znasz z
wppiekarniacukiernictwo-i-piekarstwobake-and-sweer
akademia-mistrzaprzeglad-piekarski-i-cukierniczyupicg
mistrz-branzyakademia-mistrzaupicg
oliviajoyviva
shapezwierciadloparty