Poznaj receptury na wartościowe smakołyki



Rolada Makowa

ciasto drożdżowe:

200ml. mleka
6szt. żółtek
35g drożdże
180g cukier
160g margaryny 80% bez tłuszczów utwardzonych
1350g około mąka pszenna
sól
skórka pomarańczowa

masa makowa:

450g mleka
500g maku
250g cukier
100g rodzynki
50g orzechy włoskie
6szt białko
1 łyżka miodu
2 łyżki marmolady
olejek migdałowy
łyżeczka cynamonu
1 łyżka miękkiej margaryny 80% Maestro

ciasto drożdżowe:

drożdże rozkruszyć w letnim mleku ze szczyptą cukru, dodać mąkę do konsystencji kwaśnej śmietany i odstawić na 20 minut, następnie do wyrośniętej masy dodajemy żółtka utarte z resztą cukru, pozostałą mąkę wymieszaną z solą, skórkę i dokładnie wymieszać aby połączyć wszystkie składniki. Następnie dodać rozpuszczony letni tłuszcz. Dokładnie wyrobić, aż masa zacznie odchodzić od naczynia i rąk. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

masa makowa:

Mak zaparzyć w 450 ml mleku, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć. Do zmielonego maku dodać miód, marmoladę, olejek migdałowy, cynamon, margarynę, rodzynki, orzechy dokładnie wymieszać na jednolita masę, na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem z cukrem.

W zależności od wielkości blaszki poporcjować ciasto i masę makową.
Ciasto rozwałkować na prostokąty, nałożyć masę makową, zawinąć w roladę i zawinąć w posmarowany olejem pergamin, jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać mąką w celu zawinięcia masy.

Piec w temperaturze 180 – 190 stopni przez około 30 – 40 minut.

Wykańczamy lukrem i posypujemy makiem, orzechami lub płatkami migdałowymi

lukier:

200g cukier puder i około 5 łyżeczek ciepłej wody (utrzeć cukier puder z ciepła wodą )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Komentarze użytkowników

Powrót do listy przepisów
Partnerzy Przyjaznej Słodyczy
Ogólnopolski program, który znasz z
wppiekarniacukiernictwo-i-piekarstwobake-and-sweer
akademia-mistrzaprzeglad-piekarski-i-cukierniczyupicg
mistrz-branzyakademia-mistrzaupicg
oliviajoyviva
shapezwierciadloparty