Słodkie pytania i przyjazne odpowiedzi

Rozczyn z drożdży

Bardzo często w przepisach znajduję hasło ” z drożdży zrobić rozczyn”. W kuchni dopiero raczkuję, więc takie pojęcie jest mi obce.

Komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Odpowiedzi

  1. [Ekspert] Rozczyn z drożdży

    Data: 27.10.2013 :   Autor: Alicja.Drzewiecka -

    Odpowiedz

    Rozkrusz drożdże i wsyp je do miseczki.

    Do drożdży wsyp cukier.

    Dodaj do reszty trochę ciepłego mleka lub wody ( w zależności który z płynów znajduję się w przepisie).

    Dodaj 1-2 łyżkę mąki (odejmij z ilości z przepisu)

    Całość dokładnie wymieszaj (rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany).

    Odstaw w ciepłe miejsce.

    Gdy pracuje- pojawiają się bąbelki a on zwiększa swoją objętość.

Powrót do listy pytań
Partnerzy Przyjaznej Słodyczy
Ogólnopolski program, który znasz z
wppiekarniacukiernictwo-i-piekarstwobake-and-sweer
akademia-mistrzaprzeglad-piekarski-i-cukierniczyupicg
mistrz-branzyakademia-mistrzaupicg
oliviajoyviva
shapezwierciadloparty