Warto wiedzieć...



Sezon na zapasy

Data: 24.06.2014    Autor: przyjaznaslodycz

Lato i wakacje to nie tylko czas odpoczynku i cieszenia się słońcem, ale także moment, kiedy warto zadbać o wartościowe i przyjazne zapasy… na zimę. Czy warto w taki upał myśleć o ciężkich mrozach? Tak, bo to właśnie teraz jest najlepszy okres, by ze świeżych owoców i warzyw przygotować przetwory, które przydadzą się, gdy na dworze zrobi się chłodniej i zapanuje sezon grypowy.

Wysyp warzyw i owoców zaczyna się w maju i trwa do przełomu września i października. Wtedy możemy dostać w sklepach i na straganach najwięcej świeżych produktów. Warto zrobić z nich solidne zapasy – zamrozić lub przetworzyć, by zimą uzupełniać braki witamin i cennych składników. Co pojawi się w wakacje? Oto nasz krótki przewodnik.

Czerwiec

W czerwcu pogoda bywa zmienna, ale dni ciepłe przeważają już nad chłodnymi, a słońce zaczyna coraz mocniej świecić. To właśnie dzięki niemu pojawiają się coraz słodsze i pachnące truskawki, poziomki, maliny, czereśnie. W ogródkach można znaleźć agrest i czerwone porzeczki – doskonałe na konfitury do herbaty. Na krzewach pojawia się także morwa, którą można wykorzystać do ciast, a na zimę przygotować z owoców likier lub nalewkę. Kto kocha warzywa, też nie może narzekać, bo czerwiec to początek sezonu na szparagi. A na straganach królują szpinak, rzodkiewki, szczaw, rabarbar, kurki, botwina i kalafior. Wszystkie nadają się do mrożenia – w mieszankach lub pojedynczo.

Lipiec

To już pełnia lata i sezon wakacyjny w rozkwicie. Podczas upałów trzeba uzupełniać nie tylko płyny, ale także witaminy i mikroelementy, dlatego poza lodziarnią, warto zaglądać też regularnie do zieleniaka. Co tam znajdziemy? W lipcu kończą się już truskawki, ale wciąż można kupić maliny, morwę, poziomki i porzeczki. Pojawiają się także mirabelki, jagody, wiśnie i morele. Z warzyw królują m.in. pomidory, kapusta, kukurydza, cukinia, bakłażany, ogórki, papryka i groszek. W sam raz na mrożonkę, z której zimą będzie można przygotować pyszną zupę.

Sierpień

Schyłek lata jest momentem, kiedy organizm korzysta jeszcze z pogody, ale już powoli szykuje się do jesiennych zmian. Na drzewach zaczynają pojawiać się śliwki, a na krzewach czarny bez i jeżyny. Do koszyka można ładować też gruszki, jabłka, agrest, porzeczki, brzoskwinie, morele i aronię. A co z warzywami? Wybór jest ogromny: kapusta, kalafior, cukinia, bakłażan, dynia, papryka, pomidory, ogórki, pory, seler, marchewka, pietruszka. Uff, w sierpniu szykują się zakupy na bogato.

Jeśli chcesz mieć pod ręką sezonowy kalendarz warzyw i owoców zajrzyj TUTAJ

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Komentarze użytkowników

Powrót do listy artykułów
Partnerzy Przyjaznej Słodyczy
Ogólnopolski program, który znasz z
wppiekarniacukiernictwo-i-piekarstwobake-and-sweer
akademia-mistrzaprzeglad-piekarski-i-cukierniczyupicg
mistrz-branzyakademia-mistrzaupicg
oliviajoyviva
shapezwierciadloparty