Warto wiedzieć...



Słodka jak marchewka

Data: 22.11.2013    Autor: przyjaznaslodycz

Najlepszy deser dla malucha? Jabłko utarte z marchewką. Ale marchewka zalecana jest osobom w każdym wieku – młodym, dojrzałym i starszym. Zawiera mnóstwo witamin i minerałów, a przy tym jest niskokaloryczna. Wspaniale nadaje się do deserów i wbrew pozorom nie chodzi tylko o słynne ciasto marchewkowe. Jakie cuda można wyczarować z marchewki? Sprawdźcie.

Marchewka, dość słodka z natury, lecz niezbyt wyrazista w smaku to znakomita baza do deserów. Łatwo ją przetworzyć, połączyć z przeróżnymi dodatkami, przyprawami i stworzyć słodkości, którymi będą zajadać się dzieci, rodzice i dziadkowie. Dlaczego warto sięgnąć po marchewkę? Jest bogatym źródłem witaminy A (wystarczy 10 dag marchewki, by zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę), a także witamin PP, KK, z grupy B (B1, B2). Zawiera również sporo wapnia, potasu, żelaza, miedzi i fosforu, czyli składników ważnych nie tylko dla zdrowia, ale i dla urody. Dzięki nim mamy ładną cerę, mocne włosy i paznokcie.

Ciasto z marchewki
Najpopularniejszym deserem wciąż pozostaje ciasto marchewkowe. To najlepsze jest lekkie, wilgotne i aromatyczne. Można dodać do niego przyprawy korzenne, imbir, rodzynki lub orzechy. Dobrze będzie smakowało także z aromatem pomarańczy, skórką pomarańczową lub kawałkami ananasa. W zależności od przepisu marchew należy albo utrzeć i dodać surową lub pokroić na małe kawałki, ugotować i utrzeć na papkę. Ten drugi sposób wymaga jednak odsączenia marchewki – w przeciwnym razie ryzykujemy zakalec. Tradycyjne ciasto marchewkowe powinno być pokryte specjalnym frostingiem zrobionym na bazie serka typu Philadelphia. Jeśli wyjdzie nam więcej, można nim także przełożyć ciasto. Kto nie przepada za serkową „polewą”, może przygotować zwykły lukier lub polewę czekoladową

Przepis Przyjaznej Słodyczy na ciasto marchewkowe znajdziesz TUTAJ.

Muffinki i ciasteczka
Jeśli nie ciasto marchewkowe, to co? Startą marchewkę można wykorzystać do przygotowania muffinków, cup cakes (do kremu można dodać trochę słonego serka, by przypominał frosting na ciasto) oraz różne rodzaje ciasteczek: owsiano – marchewkowe, orzechowo – marchewkowe, razowo – marchewkowe. Równie smaczne będą marchewkowo – jabłkowe placuszki.
Oto nasz przyjazny przepis na muffinki. Jeśli szykujesz wersję marchewkową, do masy dodaj ok. pół szklanki startej na średnich oczkach marchewki. Przepis podstawowy znajdziesz TUTAJ.

Marchewkowe fantazje
Z marchewki można wyczarować nie tylko ciasta. Kto woli desery na zimno, może stworzyć zmodyfikowaną wersję marchewki z jabłkiem. Wystarczy zetrzeć oba składniki, dodać do nich sok z cytryny, świeżą miętę oraz imbir, wymieszać, przełożyć do pucharków i na ok. pół godziny wstawić do lodówki. Deser można ozdobić bitą śmietaną lub kremem waniliowym. Inny pomysł pochodzi z Indii – to marchewkowa chałwa, czyli Gajar Ka Halva. Klasyczny przepis zawiera składnik o nazwie Khoa – to on pomaga zachować odpowiednią konsystencję. W Polsce jest jednak trudno dostępny. Można zastąpić go, np. miodem. Co jeszcze będzie potrzebne? Starta na średnich oczkach marchewka, przyprawy korzenne, trochę skondensowanego mleka, orzechy, np. pistacje. Dokładne proporcje oraz sposób przygotowania można znaleźć w jednym z przepisów dostępnych w Internecie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Komentarze użytkowników

Powrót do listy artykułów
Partnerzy Przyjaznej Słodyczy
Ogólnopolski program, który znasz z
wppiekarniacukiernictwo-i-piekarstwobake-and-sweer
akademia-mistrzaprzeglad-piekarski-i-cukierniczyupicg
mistrz-branzyakademia-mistrzaupicg
oliviajoyviva
shapezwierciadloparty