Poznaj receptury na wartościowe smakołyki



Słodkie bułeczki na drugie śniadanie

Składniki:

300 g mąki pełnoziarnistej
250 g mąki pszennej
2 łyżki otrąb pszennych
70 g margaryny
250 g mleka (ja użyłam sojowego)
100 g cukru trzcinowego
40 g drożdży
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 żółtka
1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Przesianą mąkę połączyć z pozostałymi składnikami i wyrobić na gładkie, sprężyste ciasto – musi ładnie odchodzić od ręki. Ciasto przykryć ściereczką i ostawić na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie wyrobić ponownie i podzielić ciasto na 16 bułeczek, które również odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.
Bułeczki pieczemy w 200 stopniach ok. 15-20 minut.
Smacznego!

 

Komentarze użytkowników

Możliwość komentowania jest wyłączona.

Powrót do listy przepisów
Partnerzy Przyjaznej Słodyczy
Ogólnopolski program, który znasz z
wppiekarniacukiernictwo-i-piekarstwobake-and-sweer
akademia-mistrzaprzeglad-piekarski-i-cukierniczyupicg
mistrz-branzyakademia-mistrzaupicg
oliviajoyviva
shapezwierciadloparty