Warto wiedzieć...



Słoneczna jak cytryna

Data: 28.07.2014    Autor: przyjaznaslodycz

Przypominamy sobie o niej najczęściej dwa razy w roku. Zimą cytrynę dodajemy do herbat, zaś latem do lemoniad, by orzeźwić ciało i umysł. Zalety cytryny i wartości odżywcze kryjące się w tym słonecznym owocu znane są nie od dziś, ale rzadko zastanawiamy się, do czego jeszcze użyć cytryny. A potrafi być niezastąpiona przy deserach – zdrowa i smaczna doda charakteru kremom i wypiekom.

Cytryna – perfekcyjna pomoc w domu

W jednym małym owocu można znaleźć całe bogactwo witamin, m.in. wit. C, B1, B6, B9, a także potas i wapń. Właśnie z tego względu stosowana jest również w celach leczniczych. Pomaga zwalczać zakażenia bakteriami i grzybami, stabilizuje ciśnienie, gdy jest ono za wysokie oraz wspomaga odporność organizmu. Co najważniejsze, cytryna wymieniana jest jako jeden z naturalnych specyfików w profilaktyce raka. Dlatego, choć przy jedzeniu możesz robić kwaśną minę, warto włączyć ją do codziennej diety.

Cytryna to także niezastąpiony domowy kosmetyk. Świetnie zastępuje kremy i płyny, nie uczula i jest… tania. Jeśli masz problem z łupieżem, wetrzyj w skórę głowy dwie łyżki soku z cytryny, po kilku minutach dokładnie spłucz letnią wodą. Następnie opłucz głowę cytrynową odżywką: szklanka wody z łyżeczką świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Przy problemach skórnych możesz użyć cytryny zamiast płynów kosmetycznych – raz dziennie przecieraj oczyszczoną twarz wacikiem uprzednio zamoczonym w soku z cytryny.

I jeszcze jedna podpowiedź: latem, gdy jest pełno owadów, popryskaj sokiem z cytryny ramy okien i drzwi, ponieważ zniechęca to mrówki i inne robale do odwiedzin w twoim domu. Suszony plasterek cytryny z kolei odstraszy mole i pomoże chronić ubrania w szafie.

Cytryna na słodko

Także w kuchni cytryna ma mnóstwo zastosowań. Nie obędą się bez niej pieczone, duszone i wędzone ryby, jest dodatkiem do zup, sosów i kremów. Dzięki kwaśnemu smakowi dania stają się orzeźwiające i lekkie. Cytryna wspomaga trawienie, więc zminimalizuje uczucie ciężkości po obfitszym posiłku. A co z deserami? Tu wybór jest szeroki: babki i muffiny cytrynowe, kremy do tortów, tarty, serniki, lody – cytryna lubi się z bardzo różnorodnymi słodyczami. Jednym z najciekawszych deserów, który w Polsce zyskuje na popularności jest tzw. lemon curd, czyli krem cytrynowy. Przygotowujemy go na bazie jajek, cukru i odrobiny mąki ziemniaczanej wraz z olejem i margaryną. Lemon curd możemy jeść jako samodzielny deser, dodając jedynie trochę pokruszonych bez. Używa się go także jako krem do ciast, pączków, babeczek i naleśników. Wszystko według indywidualnego smaku!

Ciekawy przepis znajdziecie TUTAJ.

Ciekawą propozycją są także ciasteczka cytrynowe. Dlaczego by nie wziąć ich na plażę do pochrupania? Pomimo kwaskowatego posmaku, na pewno będą smakowały dzieciakom, które także mogą pomóc w przygotowywaniu ciastek.

Ciekawy i łatwy przepis znajdziecie TUTAJ.

Kiedy sięgamy po cytrynę zazwyczaj wyciskamy z niej jedynie sok lub ścieramy odrobinę skórki. Zupełnie niepotrzebnie! Czas by zacząć jeść całą cytrynę. Dlaczego? Ponieważ skórka cytryny zawiera od 5 do 10 razy więcej witamin niż cytrynowy sok! Wystarczy, że włożysz cytrynę do zamrażalnika, a gdy już się zmrozi, utrzyj ją w całości na tarce. Posyp nią dania ze swojego domowego menu – lody, mięso, sałatkę, rybę, kisiele, owoce. Łatwe, prawda? A jakie zdrowe i smakowite!

Na koniec zobaczcie nasz przepis na słoneczną lemoniadę!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Komentarze użytkowników

Powrót do listy artykułów
Partnerzy Przyjaznej Słodyczy
Ogólnopolski program, który znasz z
wppiekarniacukiernictwo-i-piekarstwobake-and-sweer
akademia-mistrzaprzeglad-piekarski-i-cukierniczyupicg
mistrz-branzyakademia-mistrzaupicg
oliviajoyviva
shapezwierciadloparty