Warto wiedzieć...



Smakołyki bez pszenicy

Data: 23.01.2015    Autor: przyjaznaslodycz

Wartościowych i rzetelnych publikacji adresowanych do osób cierpiących na celiakię oraz osób na diecie bezglutenowej jest w Polsce niewiele. „Kuchnia polska bez pszenicy” jest jednym z tytułów, po który można sięgnąć bez obaw. Zawiera ponad 300 domowych i sprawdzonych przepisów bez glutenu, cukru i szkodliwych E-dodatków. Znajdują się w niej także porady dotyczące polecanych i odradzanych produktów.

„Kuchnia polska bez pszenicy” została napisana przede wszystkim z myślą o celiakach, glutenowych nadwrażliwcach i alergikach. Ale mogą sięgnąć po nią także osoby, które mają problemy z układem trawiennym i wciąż nie doczekały się jednoznacznej diagnozy lub ci, którzy po prostu interesują się zdrowym odżywianiem i szukają dobrego sposobu na zrównoważenie swojego menu. Autorki, Marta Szloser i Wanda Gąsiorowska, inspirowały się bardzo popularną publikacją Williama Davisa, ale uznały, że warto dostosować zalecenia diety bezglutenowej do polskich warunków, smaków i realiów. Zarówno Szloser, jak i Gąsiorowska od dawna eksperymentują z dietą bezglutenową, szukając sposobu na to, by potrawy były smaczne, zdrowe, a jednocześnie łatwe w przygotowaniu. Korzystają przy tym z własnych doświadczeń, bo choć nie cierpią na celiakię obie wyeliminowały gluten ze swojej diety ponad dwa lata temu. „W naszym przypadku rezygnacja z glutenu to nie jedyna zdrowotno-żywieniowa zmiana. W różnym czasie wykluczyłyśmy z diety także cukier, produkty wysoko przetworzone i zawierające szkodliwe E-dodatki, mięso (poza okazjonalnie jedzonymi rybami) oraz krowie mleko w każdej postaci” – wyliczają autorki. Tłumaczą jednak, że nie wszystko naraz – warto zacząć od pierwszego kroku, a z czasem decydować się na kolejne. „Wyłączenie z diety glutenu jest na początku wystarczająco dokuczliwe. Oczywiście bardzo gorąco zachęcamy do coraz zdrowszego i bardziej świadomego gotowania, do wyeliminowania kolejnych żywieniowych trucizn, ale raczej stopniowo” wyjaśniają.

Dlaczego warto sięgnąć po tę książkę? Po pierwsze, przepisy są urozmaicone, dopracowane i apetyczne. Wystarczy przejrzeć spis treści: bułeczki kokosowe z rodzynkami, chleb gryczano – amarantusowo – orzechowy, gofry marchewkowe, jabłka w puszystym cieście waniliowym, omlet biszkoptowy, babeczki fistaszkowe z budyniem, tort jaglano-kokosowy z malinami – a to zaledwie przedsmak przysmaków, które można znaleźć w „Kuchni polskiej bez pszenicy”! Bo poza słodkościami znajdziemy w książce mnóstwo pomysłów na śniadania, obiady i podwieczorki (część przepisów została przygotowana z myślą o weganach i wegetarianach). Po drugie, Marta Szloser i Wanda Gąsiorowska wzbogaciły książkę o potężny poradnik na temat zasad zdrowego żywienia. Rozszyfrowują tajemnicze skróty E-dodatków, opowiadają o zdrowych zamiennikach cukru i czekolady, radzą jak zrobić własny jogurt, mleko roślinne i słodziki. Po trzecie wreszcie, autorki znalazły patent na kuchnię bezglutenową, która jest lekka, łatwa i przyjemna. Większość przepisów nie sprawi trudności kuchennym amatorom. Wręcz przeciwnie, dzięki nim będą mogli wyczarować zupełnie nowe, interesujące i bardziej przyjazne dania. Warto spróbować!

Marta Szloser, Wanda Gąsiorowska, „Kuchnia polska bez pszenicy”, wyd. Bukowy Las.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Komentarze użytkowników

Powrót do listy artykułów
Partnerzy Przyjaznej Słodyczy
Ogólnopolski program, który znasz z
wppiekarniacukiernictwo-i-piekarstwobake-and-sweer
akademia-mistrzaprzeglad-piekarski-i-cukierniczyupicg
mistrz-branzyakademia-mistrzaupicg
oliviajoyviva
shapezwierciadloparty