Poznaj receptury na wartościowe smakołyki



Świąteczne orzechy

Składniki:

• 4 żółtka
• 500g mąki
• 1 łyżeczka sody
• 1 łyżeczka octu
• 200g margaryny
• 1/4 szklanki cukru pudru
• 4 łyżki gęstej śmietany (12%)

Sposób przygotowania:

Wyrobić ciasto, uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie odrywać z ciasta kawałki i formować kulki wielkości wiśni. Wrzucać je do rozgrzanej formy i smażyć z obu stron przez ok. 1,5 – 2 minuty, do zrumienienia. Kiedy wystygną, odciąć po brzegach nadmiar ciasta.

Orzechy mozna nadziać dowolnym kremem. Jeśli szukacie lekkiej wersji, proponuję wymieszać kasze manne przygotowaną na chudym mleku ( na gęsto) wymieszaną z 2 łyzkami mielonych orzechów i 1 łyzką rozpuszczonej, gorzkiej czekolady.

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Komentarze użytkowników

Powrót do listy przepisów
Partnerzy Przyjaznej Słodyczy
Ogólnopolski program, który znasz z
wppiekarniacukiernictwo-i-piekarstwobake-and-sweer
akademia-mistrzaprzeglad-piekarski-i-cukierniczyupicg
mistrz-branzyakademia-mistrzaupicg
oliviajoyviva
shapezwierciadloparty