Poznaj receptury na wartościowe smakołyki



Świąteczne pierniczki

Składniki:

1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej
2 łyżki miodu
3/4 szklanki brązowego cukru
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki przyprawy piernikowej
1 łyżka masła
1 jajko
1/4 szklanki lekko ciepłego mleka

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać, wlać rozpuszczony gorący miód i wymieszać. Dodawać kolejno cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie – masło i jedno jajko. Dodawać stopniowo po 1 łyżce mleka. Ciasto wyrobić na gładką masę. Podsypać mąką, rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Piec przez ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu pierniczki będą miękkie, lecz stwardnieją. Najlepsze są po upływie 2 tygodni i to właśnie wtedy powinniśmy je ozdabiać.

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Komentarze użytkowników

  1. Pingback: Aromatyczne Święta | Przyjazna słodycz

Powrót do listy przepisów
Partnerzy Przyjaznej Słodyczy
Ogólnopolski program, który znasz z
wppiekarniacukiernictwo-i-piekarstwobake-and-sweer
akademia-mistrzaprzeglad-piekarski-i-cukierniczyupicg
mistrz-branzyakademia-mistrzaupicg
oliviajoyviva
shapezwierciadloparty