Poznaj receptury na wartościowe smakołyki



Tarta z jabłkami

Ciasto kruche

Receptura:
mąka – 0,5 kg
margaryna Maestra do ciast kruchych – 0,330 kg
cukier puder – 0,165 kg
żółtka – 2 szt.
cukier waniliowy

Technika wykonania:
Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z tłuszczem, dodać cukier puder, cukier waniliowy i żółtka, zarobić ciasto nożem starając się połączyć wszystkie składniki ciasta, schłodzić.
Formę do tarty wysmarować margaryną i wylepić rozwałkowanym ciastem, przyciskając i nakłuwając widelcem brzegi tarty. Formę odstawić do lodówki.
Formę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika na około 5 minut.

Nadzienie

Receptura:
5-6 dużych jabłek
150 g cukru
2 jajka
250 g kwaśnej śmietany 18%
3/4 szklanki orzechów włoskich (rozkruszonych)

Technika wykonania:
Jabłka obrać ze skóry, usunąć gniazda i pokroić na jak najcieńsze plasterki. Jabłka ułożyć na lekko podpieczonym cieście. Jajka wymieszać ze śmietaną i cukrem i wylać na ułożone owoce. Wierzch tarty posypać pokruszonymi orzechami.
Piec w temp. 180 st. C przez około 30 min, aż owoce i brzegi ciasta nabiorą złocistego koloru.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Komentarze użytkowników

Powrót do listy przepisów
Partnerzy Przyjaznej Słodyczy
Ogólnopolski program, który znasz z
wppiekarniacukiernictwo-i-piekarstwobake-and-sweer
akademia-mistrzaprzeglad-piekarski-i-cukierniczyupicg
mistrz-branzyakademia-mistrzaupicg
oliviajoyviva
shapezwierciadloparty