Warto wiedzieć...



W krainie lodu

Data: 07.04.2014    Autor: przyjaznaslodycz

Mrożone warzywa i owoce są równie zdrowe i pełne witamin jak te świeże – mówią jedni. To nieprawda, mrożonek należy unikać, bo mogą wyrządzić więcej szkody niż pożytku – oponują drudzy. Jaka jest prawda o mrożonych produktach? Warto włączyć je do codziennej diety, czy lepiej unikać szerokim łukiem? Sprawdzamy.

Zima i wczesna wiosna to czas, kiedy najtrudniej o świeże owoce i warzywa. Z drugiej strony, nasze zapotrzebowanie na witaminy w tym okresie rośnie. Niektórzy sięgają po suplementy diety. Inni po przygotowane zawczasu przetwory. Mrożonki wzbudzają wątpliwości i pytania. Czy to, co mrożone zachowuje swoje właściwości? Jak wybrać te mrożonki, które są najbardziej przyjazne?

Dobrze zamrożone

Najczęściej pojawiający się mit brzmi – mrożenie pozbawia produkty witamin. Większość specjalistów zaprzecza tej teorii. Mrożenie w największym stopniu pozwala zachować wartościowe składniki w warzywach i owocach. Utrata jest niewielka w porównaniu, na przykład do przetworów – od kilkunastu do ok. 30% w przypadku witaminy A. Ważne jest jednak, by owoce i warzywa były dobrej jakości oraz by były zamrażane w jak najniższej temperaturze – im szybciej przebiega mrożenie, tym mniejsza jest strata cennych składników. O czym jeszcze trzeba pamiętać? Po pierwsze, warzywa i owoce muszą naprawdę być świeże. Im dłużej są przechowywanie, tym więcej cennych składników z nich ucieka. Najlepiej, gdy do przetwórni trafiają zaraz po zerwaniu. Mrozić należy te owoce i warzywa, które dojrzały w sezonie i są bogate w witaminy. Te, które pojawiają się na przykład wczesną wiosną są nie tylko droższe, ale nie zdążyły też „odżywić się” promieniami słonecznymi. Po drugie, owoce i warzywa powinny przed mrożeniem zostać dokładnie umyte, obrane i podzielone lub pokrojone – warzywa lepiej pokroić na mniejsze cząstki (np. kalafior lub brokuły) oraz dodatkowo zblanszować. Owoców nie powinno się dosładzać, a warzyw solić (choć bywają mieszanki już przyprawione). Po trzecie, konieczne trzeba dobrze przestudiować etykietę, żeby upewnić się, że w opakowaniu są wyłącznie naturalne składniki bez dodatkowych ulepszaczy. – Jeśli chcemy kupić mrożonkę, sprawdźmy w pierwszej kolejności datę ważności, następnie skład i czy nie są przypadkiem jedną wielką bryłą lodu. Jeśli tak, znaczy to mniej więcej tyle, że raz się już rozmroziły i ponownie zamroziły- a taki produkt jest już niezdatny do spożycia – tłumaczy Alicja Drzewiecka, autorka bloga wielkiapetyt.com

Domowe mrożonki

Mrożonki mają także tę zaletę, że można je przygotować samodzielnie w domu. Świetnie uzupełnią zapasy ze spiżarni – przetwory oraz kiszonki, stając się uzupełnieniem diety. Mrożonki domowe robi się podobnie jak te w fabryce. Wybieramy do nich ładne i świeże owoce lub warzywa, myjemy je dokładnie, blanszujemy warzywa i kroimy je. Osuszone wkładamy do woreczków. Lepiej podzielić je na kilka małych porcji, bo w ten sposób szybciej i bardziej równomiernie się mrożą. Owoce najlepiej mrozić nie w woreczku (wówczas mogą zbić się w owocową masę), ale na przykład rozłożone na tacy lub na płaskim talerzu. Zmrożone umieszczamy w przygotowanym opakowaniu i wkładamy z powrotem do zamrażarki. Domowe mrożonki nad tymi ze sklepu mają ważną przewagę – są tańsze, a przede wszystkim nie pozostawiają wątpliwości co do tego, czy są w 100% naturalne.

Co można mrozić? Właściwie wszystko: marchew, seler, pietruszkę, pory, ziemniaki, truskawki, maliny, jabłka, wiśnie, śliwki, zioła. Jeśli odpowiednio je przygotujemy, a później prawidłowo rozmrozimy, nie stracą aromatu, smaku, ani przyjaznych właściwości. Mrożenie po prostu przedłuża ich życie. Warto z tego korzystać przez cały rok.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Komentarze użytkowników

Powrót do listy artykułów
Partnerzy Przyjaznej Słodyczy
Ogólnopolski program, który znasz z
wppiekarniacukiernictwo-i-piekarstwobake-and-sweer
akademia-mistrzaprzeglad-piekarski-i-cukierniczyupicg
mistrz-branzyakademia-mistrzaupicg
oliviajoyviva
shapezwierciadloparty