Witamy w słodkiej bazie wiedzy

Znajdziesz tu wiele ciekawych informacji na temat trendów w cukiernictwie, zrównoważonej diety, jej składników, a także składników naszych przyjaznych ciastek

Kulinarna podróż dookoła świata

Data: 30.11.2012    Autor: przyjaznaslodycz

Książki i jedzenie to dwie wspaniałe przyjemności. Dlaczego więc ich nie połączyć? Oto nasz krótki przewodnik po apetycznych tytułach, dzięki którym można odbyć niezwykłą podróż po kuchniach świata. Do czytania nie tylko przy jedzeniu. Muzyczna kuchnia pani Rubinstein „Kuchnia Neli” (wyd. Muza) to jedna z najsłynniejszych książek kucharskich. Żona światowej sławy pianisty i smakosza przez

Czytaj więcej

Herbata dla zdrowia i urody

Data: 23.11.2012    Autor: przyjaznaslodycz

„Cieszę się, że nie urodziłem się przed odkryciem herbaty” mawiał brytyjski premier William Gladstone. Czarna, zielona, biała, czerwona – herbaty mają całą paletę barw, smaków i aromatów. Ich picie korzystnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Co warto wiedzieć o różnych gatunkach herbat, jak je parzyć i podawać? Oto nasz krótki przewodnik. Herbata to napój

Czytaj więcej

Witaminowa bomba

Data: 16.11.2012    Autor: przyjaznaslodycz

Sezon na dynie w pełni. Pomarańczowe kule uśmiechają się do nas w warzywniakach, wnosząc trochę koloru w jesienną szarzyznę. Nie wszyscy jednak się do dyni już przekonali. Często nie bardzo wiemy, co z nią począć – czy lepiej udusić z mięsem, zrobić z niej ciasto, a może zalać octem i podawać na kwaśno? Smak dyni

Czytaj więcej

Joga – gimnastyka ciała i umysłu

Data: 05.11.2012    Autor: przyjaznaslodycz

Na poprawę humoru mamy mnóstwo sprawdzonych sposobów. Jedni sięgają po coś słodkiego, drudzy po ulubiony film lub książkę, a jeszcze inni wolą pójść na spacer. By utrzymać dobrą formę i samopoczucie nie wystarczają jednorazowe działania. W swoich poszukiwaniach warto przyjrzeć się jodze, systemowi pracy nad ciałem i umysłem, który pomaga w zyskaniu wewnętrznej równowagi. Wielu

Czytaj więcej

Z apteczki Hipokratesa

Data: 24.10.2012    Autor: przyjaznaslodycz

Siemię lniane kojarzy nam się głównie z mało apetycznym kisielem stosowanym przy dolegliwościach żołądkowych. Czas to zmienić, bo ziarna lnu to jedno z najbogatszych źródeł witamin i przyjaznych mikroelementów, a przy okazji świetny dodatek do sałatek, sosów, kanapek i, oczywiście, wypieków. Ziarna pełne zdrowia Siemię, czyli nasiona lnu używane do celów spożywczych, to jeden z

Czytaj więcej
Partnerzy Przyjaznej Słodyczy
Ogólnopolski program, który znasz z
wppiekarniacukiernictwo-i-piekarstwobake-and-sweer
akademia-mistrzaprzeglad-piekarski-i-cukierniczyupicg
mistrz-branzyakademia-mistrzaupicg
oliviajoyviva
shapezwierciadloparty