Witamy w słodkiej bazie wiedzy

Znajdziesz tu wiele ciekawych informacji na temat trendów w cukiernictwie, zrównoważonej diety, jej składników, a także składników naszych przyjaznych ciastek

Jak smakuje Syrena Południa

Data: 11.02.2014    Autor: przyjaznaslodycz

Dla prawdziwego smakosza największą przyjemnością zazwyczaj bywa jedzenie. Druga w kolejności jest miłość do czytania o jedzeniu. Bogusław Deptuła, historyk sztuki oraz wielki miłośnik kulinariów poszedł jeszcze dalej i napisał książkę o tym, co lubili jeść znani pisarze oraz ich literaccy bohaterowie. Oprócz słynnej Proustowskiej magdalenki w „Literaturze od kuchni” można znaleźć mnóstwo kulinarnych i

Czytaj więcej

Mistrzowie sztuki cukierniczej

Data: 29.01.2014    Autor: przyjaznaslodycz

Pâtissier, a w przypadku kobiety pâtissière, to osoba w restauracyjnej kuchni, cukierni lub piekarni, która odpowiada za przygotowanie deserów. Czasem jest kimś w rodzaju menadżera, który nadzoruje wykonanie firmowych przepisów, częściej także artystą i kreatorem, który tworzy własne receptury. Ci najwięksi i najbardziej znani tworzą cuda, które są w stanie zaspokoić wszystkie zmysły. Oto kilku

Czytaj więcej

Przyjazne ferie

Data: 21.01.2014    Autor: przyjaznaslodycz

Rusza pierwsza tura ferii zimowych. Tysiące dzieci jedzie na zimowiska, wyjeżdża z rodzicami na narty lub do ciepłych krajów, w poszukiwaniu słońca. Co zrobić, gdy z różnych powodów dziecko zostaje w mieście? Jak zorganizować mu czas, żeby się nie nudziło i nie spędziło całego czasu przed komputerem? Oto kilka pomysłów na aktywności i atrakcje, które

Czytaj więcej

Przyjazne orzeszki

Data: 21.01.2014    Autor: przyjaznaslodycz

Orzeszki pekan kształtem i smakiem przypominają orzechy włoskie, jednak mają więcej wartościowych składników. Zdobywają coraz większą popularność wśród zwolenników zdrowego żywienia. Znakomicie nadają się do sałatek, a przede wszystkim do deserów – ciast, pralinek i innych słodyczy. Dlaczego warto zwrócić na nie uwagę i dołączyć do listy przyjaznych składników? Pekan, czyli orzesznik jadalny naturalnie występuje

Czytaj więcej

Chleb z domowej piekarni

Data: 07.01.2014    Autor: przyjaznaslodycz

Jeffrey Hamelman, mistrz świata w pieczeniu chleba, kiedy w 2004 r. wydał swoja książkę „Chleb. Techniki wypieku, przepisy, wskazówki”, uszczęśliwił miliony miłośników domowych wypieków. Piekarz z ponad 30-letnim doświadczeniem dzielił się w niej poradami, zdradzał sekrety różnych rodzajów pieczywa i sprawiał, że nawet amator był w stanie wyczarować parujące i aromatyczne arcydzieło. Jego książka niedawno

Czytaj więcej
Partnerzy Przyjaznej Słodyczy
Ogólnopolski program, który znasz z
wppiekarniacukiernictwo-i-piekarstwobake-and-sweer
akademia-mistrzaprzeglad-piekarski-i-cukierniczyupicg
mistrz-branzyakademia-mistrzaupicg
oliviajoyviva
shapezwierciadloparty